Миков: 1май в България е борба за свобода на труда

Миков: 1май в България е борба за свобода на труда | StandartNews.com

Първи май през 2016 г. в България е борба за свобода на труда, борба за по-справедливо заплащане. Това обяви председателят на БСП Михаил Миков, който днес поведе традиционния митинг на социалистите по случай Деня на труда. 

Според лидера на червените, за да има справедливо заплащане, трябва отново да има борба.

„Борбата трябва да спечелят тези хора, които чувстват несправедливостта, които чувстват угнетението над труда им. Те трябва да се осъзнаят и да я спечелят", подчерта Миков, цитиран от БГНЕС. 

Той обяви, че е готов на 7 май, когато левицата се събира на конгрес, да поеме партията за втори път. Според ръководството на БСП България ще трябва да се готви за предсрочни избори през пролетта на 2017 г. „Важното е партията да е готова, а Бойко Борисов да е готов за след това", коментира Миков на въпрос дали е готов за предстоящия конгрес.

В шествието на социалистите участват и председателят на БСП – София Калоян Паргов, народни представители, евродепутати, общински съветници, коалиционните партньори от „БСП лява България" и представители на синдикатите.

"В последните 30 години в Европа и света правата на труда се смачкват, защото последните 30 години неолибералната доктрина направи така, че от социалната държава да се отстъпи. Затова днес тук и на много места в България сме заедно. Социалисти, социалдемократи и комунисти – всички хора, които смятат, че правото на труд е свещено", обяви Миков пред събралите се на шествието, цитиран от Фокус.

"Скъпи другарки и другари, честит празник, честит 1 май. Днешното пролетно утро е заредено с особена атмосфера", обърна се към множеството и евродепутатът Илияна Йотова. „Сред светлината на Великденското възкресение днес тя пристига с надеждата и вярата на хората за по-добър живот", заяви Йотова. 

„И днес както всяка година отново в България ситуацията е по-трудна от всякога. Ако трябва днес с една дума как изглежда държавата, ще я кажем с една българска дума - забравена, но много вярна и точна – безбъдност", определи евродепутатът. Днес повече от всякога ни липсва сигурност, смята Йотова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай