Местан: Трябват надпартийни усилия за решаване на проблемите в тютюнопроизводството

Местан: Трябват надпартийни усилия за решаване на проблемите в тютюнопроизводството  | StandartNews.com

София. "Има нужда от надпартийни усилия за решаване на системните проблеми на отрасъла(бел ред. тютюнопроизводството)", гласи позицията на ДПС, формулирана в декларация, прочетена от председателя Лютви Местан в парламента.

"Измененията на закона, приети от 41-вото Народно събрание, с тях отрасъла беше тотално либерализиран. В нито една европейска държава няма такава либерализация в отношенията търговец-производител. След изменението пазарната конюнктура беше благоприятна", коментира Местан, като припомни, че миналата година отново е имало протестна активност на тютюнопроизводители, по-ниска от тази в управлението на ГЕРБ. По думите му, от ГЕРБ са обещали, че ако се върнат, ще повишат изкупните цени и ще успеят да осигурят 7 лева на килограм.

Местан излезе с предложението за незабавна колаборация между министъра на земеделието и храните Десислава Танева и финансовия министър Владислав Горанов, за да проведат среща с всички търговци и Националната асоциация на тютюнопроизводителите. "На тази среща трябва да се договори ясен график за ускоряване на кампанията за изкупуване на тютюн. Второ, непременно трябва да поставим в дневния ред радикални изменения в Закона за тютюна, с които да се намерят решения на проблеми в отрасъла", посочи той.

"Не на последно място – много е важно да дадем силен знак, че имаме съзнание за тежката ситуация, в която производителите ще изпаднат, ако не се преосмисли приетото на първо четене изменение с ДОО, с което минималния доход осигурителен доход, върху който се осигуряват тютюнопроизводителите от 240 на 420 лева. Този текст трябва да отпадне, в противен случай обричаме на глад над 100 000 български граждани", каза още председателят на ДПС.

"За поредна година кампанията по изкупуване на тютюни закъснява. Давам заявка, че изказването ми няма за цел каквато и да е политическа експлоатация на протестите, които вече започнаха", посочи Местан, като апелира към всички парламентарни групи – кабинети, партии, които стоят зад него, да положат надпартийни усилия, за да бъдат решени хроничните проблеми на отрасъла. "Тази година кампанията закъснява и е опасно, защото климатичните условия са неблагоприятни – започна процесът на естествена ферментация на тютюна и скоро може да стане непродаваем, което може да обрече хиляди семейства на глад", поясни той. По думите му, това, че кампанията е закъсняла, е едната страна на въпроса, а по-притеснителни са средните изкупни цени, които са изключително ниски.

"Вие сте управляващи, днес протестът най-вероятно ще има адресат управлението на страната. Вчера ние бяхме на власт, имаше протести и срещу нашето управление", заяви Лютви Местан и даде пример с блокирането на българо-турската граница от тях през януари 2014 година. "Наши народни представители отидоха на протеста и не бяха посрещнати радушно", добави той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай