Местан: Трябва да признаем, че имаме проблем с правата и свободите

Местан: Трябва да признаем, че имаме проблем с правата и свободите | StandartNews.com

Трябва да признаем, че в нашата страна, челен на ЕС вече 8 години, има проблем с правата и свободите. Това каза от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на ДПС Лютви Местан, четейки декларация от името на парламентарната група по повод на Международния ден на правата на човека, който се отбелязва днес, съобщава „Фокус".

„Онова, което трябва и има смисъл да си кажем днес, е че правата и свободите следва да бъдат гарантирани от законите, но няма да се реализират в действителност, ако не се намери връзката между тях и толерантността. Законът може да ни задължава, но ние ще живеем в истинска демокрация, когато правата и свободите се превърнат в част от нашият вътрешен свят и културния ни код", посочи още Местан. По думите му, трябва да разбираме различието не като риск и опасност за националния суверенитет и националната сигурност, а като необходимост, чрез която разгръщаме собствената си идентичност. „Това е онова трето измерение на толерантността, за което говореше д-р Доган в свои научни студии преди години. Днес най-сериозното предизвикателство пред либералната демокрация, която поставиха и бащите на ЕС, е една много опасна неоконсервативна концепция, която се прави опит да се разгърне и в България", коментира Местан.

„Напоследък чуваме силни гласове за това, че диалектическата връзка между сигурността и свободата следва да се разруши и свободата следва да бъде привнесена в жертва на сигурността, като отговор на терористичната експанзия на ИДИЛ. Има нужда от засилване на мерките за сигурност в националните държави и в рамките на ЕС, но да се постави въпроса свободата да отстъпи на сигурността, е в крайна сметка мракобесие. Това е началото на края на съвременната европейска демокрация", допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай