Менда Стоянова: Мярката 60:40 дава кръв на бизнеса

На въпрос за взимането на дълг от МВФ, тя заяви, че е възможност, която трябва да имаме

Менда Стоянова: Мярката 60:40 дава кръв на бизнеса | StandartNews.com

Недоволството срещу някои аспекти на мярката 60:40 за подпомагане на застрашените от уволнение работници в частния бизнес продължава. Това констатира председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която обаче вижда важността на тази схема за оцеляването на българските фирми сред извънредното положение и пандемията от коронавируса.

"Бизнесът явно иска държавата да плати цялата сметка, но това няма как да се случи. Това е една хубава стъпка и няма как да бъде използвана от всички бизнеси. Обикновено ще се прилага при бизнеси, които имат външни контрагенти и имат спад в оборота. Кой формално я е предложил не смятам, че трябва да се политизира", добави още Стоянова.

Попитана какво натежава в прецизирането ѝ, Стоянова заяви, че трябва да продължи да "тече кръвта" в бизнес структурите, защото рано или късно ще свърши извънредното положение и икономиката ни трябва да се възстанови.

На въпрос за взимането на дълг от МВФ , тя заяви, че е възможност, която трябва да имаме. "Това е опция, не значи че отиваме там. Едно финансиране не е свързано с лошата финансова ситуация,  заради лошо управление, това е още една ликвидност, ако другите опции се окажат много скъпи", подчерта Менда Стоянова.

"Категорично не  съм съгласна с г-н Президента за празната хазна. Какво значи да сме лъгали, естествено, че се очаква дефицит, заради ситуацията не само у нас, но и по света заради COVID-19. Ние сме отворена икономика", добави председателят на Бюджетната комисия.

Много е трудно в една здравна ситуация да се правят прогнози, подчерта тя и добави, че имаме изключителен нисък дълг спрямо БВП. "Към момента са разписани 4 млрд. и 200 млн. лв., а останалите са буфер. Казвам, че не е последната актуализация на Бюджет 2020, защото,  ако правим промяна по пера, то те също трябва да минат през НС. Пример за това е насочените 1 млрд. лева към схемата 60:40", категорична бе Менда Стоянова.

Колегите посрещнаха решението да сме без заплати за периода на извънредно положение като жест на солидарност. Парите ще се даряват за медиците, за облекла, за консумативи, а няма да остават като икономия в бюджета. Като се взема решение за заплатите на депутатите, то те са вързани и с тези в съдебната система, на министър-председателя, министри и президент. Този път взехме малко по-различно решение и се опитахме да ограничим кръга, защото всяка една свързана система може да вземе за себе си решение, каза още Менда Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай