Медведев 2 дни на визита у нас (ОБНОВЕНА)

Премиерът посреща руския си колега на 4 март, разговарят за газа

Медведев 2 дни на визита у нас (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

  • Борисов посреща руския си колета на 4 март, разговарят за газа
  • Хъб "Балкан" е нашата цел, Юнкер лично го благослови, каза премиерът

Два дни визита у нас - на 4 и 5 март, ще има руският премиер Дмитрий Медведев. Той пристига в България по покана на министър - председателя Бойко Борисов.
 
Визитата на руския министър-председател Дмитрий Медведев ще започне в понеделник с церемония по официалното посрещане от премиера Бойко Борисов на пл. Св. Александър Невски в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн.

Премиерите Борисов и Медведев ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.
 
Във вторник, 5 март, министър-председателите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

Вторият ръкав на "Турски поток", който ще минава през България, както и газовият хъб "Балкан" ще са основни тези в разговорите между Борисов и Медведев.

"Газовият хъб е нашата цел, Юнкер лично каза, че го благославя. Той ще гарантира същите количества газ, които имаме, да продължаваме да ги имаме", каза днес пред българските журналисти в Египет премиера Борисов. Според него "старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация."

"С една дума - не трябва да изпускаме възможността да сме част от магистралата. Това са прекрасни проекти - Кипър също има огромно находище на газ, но там пазят и турски кораби. Ако нямаш тръби, по които да се прекара газ, само ще слушаме, че някъде са открили газ. Ако няма хъб, думата "транзит" е образно казано забранена", подчерта премиерът. ЕС знае, че ние се борим за него, за да остане същото количество газ, което имаме и сега. Ако нямаме тръбите, трябва само да внасяме. Знаете с какво усилие махнахме 3 посредници преди 3-4 години, допълни още премиерът. Той съобщи, че с гръцкия си колега Алексис Ципрас са говорили да се направи  четиристранна среща - Сърбия, Македония, Гърция и България. Борисов казал на Ципрас, до юни ще направим първата копка за интерконектора с Гърция, защото той е изключително важен за диверсификацията на газовия хъб "Балкан".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай