Мавродиев: В КФН няма данни за сделка с "Доверие"

Мавродиев: В КФН няма данни за сделка с "Доверие" | StandartNews.com

София. В Комисията за финансов надзор (КФН) няма официална информация за продажбата на пенсионно-осигурителната компания „Доверие", предаде БНР. Това заяви председателят на КФН Стоян Мавродиев, който беше изслушан в парламента по покана на депутатите.

Мавродиев посочи, че в момента единственото съобщение за сделка е на сайта на мажоритарния собственик. „За да има сделка за продажбата на пенсионно-осигурителната компания „Доверие", трябва да се премине през процедура във връзка с производството по издаване на разрешение за придобиване на акционерно участие в пенсионното дружество, за което има ясни параметри, разписани в Кодекса за социално осигуряване. На първо място, трябва да има сключен договор между сегашните собственици и потенциален купувач. И на второ място, ще подчертая, това е важно, съществено условие, записано в кодекса, по решение на НС, когато този текст е бил приеман, трябва да има одобрение от страна на регулаторния орган, в случая Комисията за финансов надзор. Ние, като регулатор, очакваме "Виена Иншурънс Груп" или съответното лице, което възнамерява да придобие участие, да изпрати официално цялата изискуема по закон информация", категоричен беше Стоян Мавродиев.

Той увери депутатите, че ако има сделка, Комисията по финансов надзор ще направи задълбочен анализ на постъпилите документи, ще провери и произхода на средствата.

Парламентът изслуша министъра на финансите Петър Чобанов и председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев за сделката за продажба на пенсионния фонд "Доверие". 

Предложението за изслушване беше направено от Корнелия Нинова от БСП, която посочи, че в последните дни има напрежение, заради липсата на информация за купувача.

Преди това колегата й Янаки Стоилов обяви от парламентарната трибуна, че трябва да се направят законодателни промени за забрана на продажбата на дружества с държавен капитал на компании, които работят в офшорни зони и имат неясно финансиране. Той призова КФН да не дава необходимото за сключване на сделката разрешение поради неясния капитал на купувача, тъй като той е регистриран в офшорна зона. Стоилов повтори отново позицията на финансовия министър и председателя на финансовата комисия в парламента Йордан Цонев от ДПС, че трябва да се спре продажбата на пенсионно-осигурителната компания "Доверие".

Предложението беше гласувано единодушно със 71 гласа "За" от 71 гласували.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай