Събота,

Маркет линкс: ГЕРБ-28%, БСП-21%, ДПС-8%, ИТН-8%

От: Рачо Рачев, графика бТВ -
A
A
A

Обществените нагласи по отношение на удовлетвореността от развитието на държавата започва да се приближават до нормалното, което сме отчитали в началото на годината преди епидемията с коронавируса. В момента оценката на българите е за справянето на правителството със ситуацията около вируса.

Това сочат данните от съвместно национално проучване на бТВ и „Маркет линкс“, проведено сред 995 лица над 18 г. в периода 27 май – 3 юни по метода на пряко-лично интервю и онлайн анкетата.

„Нагласите се променят в позитивна посока след най-ниската точка, която отбелязахме през март месец. В сравнение с края на миналата година обаче все още не сме постигнали този оптимизъм за това как се развива държавата“, каза в социологът Добромир Живков.

По отношение на това как се развива материалното състояние на домакинствата се наблюдава голямо изменение в нагласите. 52% са посочили, че нагласата им е негативна, 39% - позитивна, а 9% не могат да определят.

„В ситуация на икономическа криза вследствие на вируса виждаме, че резултатите по-скоро се обръщат. Докато през предишните месеци позитивизмът беше преобладаващ, то сега притесненията от това как всяко домакинство ще посрещне идващите месеци са реални“, коментира Живков.

Налице е повишаване на доверието в институциите особено в държави, които минаха по-леко през първите три месеци на кризата. И в България се отчита такова повишение.

„Виждаме повишаване на доверието в правителството с 5 до 7%, в съдебната система, както и в Народното събрание с 6-7%“, обясни социологът.

При електоралните нагласи също се отчита сериозно изместване на пластовете. Подкрепата за управляващата партия ГЕРБ нараства значително – 28%, следвана от БСП с 21% подкрепа и ДПС и "Има такъв народ" на Слави Трифонов – с 8%.

„Има такъв народ“ има сериозен потенциал да бъде част от следващия парламент“, коментира Добромир Живков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички