Марешки с коалиция на родолюбците за евровота

Три партии го подкрепят засега, целят се в двама евродепутати

Марешки с коалиция на родолюбците за евровота | StandartNews.com

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки влиза в коалиция с още три партии за евроизборите. Това са Земедерски съюз „Александър Стамболийски“ с лидер Спас Панчев, партия „Обединена социалдемокрация“ на Йордан Йорданов и Народна партия „Свобода и достойнство“, начело на която е бившият заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов.

Коалицията ще се казва „Воля – българските родолюбци“ и е отворена за още кандидатури. Веселин Марешки заяви, че още от миналата година има прогноза,че партията му ще вкара един депутат в Европарламента, а целта на коалицията ще бъде втори. Лидерът на „Воля“ ще бъде водач на листата, но уточни, че кой точно ще влезе в Европейския парламент, ще се решава едва когато станат ясни резултатите от изборите. Коалицията ще продължи да работи и за целия следващ изборен цикъл, включително президентските избори.

Марешки заяви, че част от целите на коалицията са по-малко европейска бюрокрация, по-голяма свобода за страните-членки, защита на изконните европейски ценности и политики, повишаващи благосъстоянието и гарантиращи правата на гражданите, което не е постигнато от този европарламент. Вместо това депутатите допуснали чиновници да диктуват правилата на съюза, двоен стандарт за храните и в други сфери. По неговите думи, партиите, които имат представители в този парламент, трябва да дадат отчет за това на избирателите си. В изборната надпревара новата коалиция ще заложи на послания за промени в образованието и здравеопазването, сигурност, ликвидиране на монополите, картелите и битовата престъпност, ясни правила, работещи закони, етническа и религиозна толерантност.

Спас Панчев посочи, прагът от 5,8 на сто е твърде висок и е труден за по-малките партии. Той заяви, че е разговарял и с други земеделски партии и някои от тях проявяват интерес за участие в коалицията, за да бъдат защитени интересите на българските земеделци.

„Този вот ще предопредели и следващия“, коментира пък Орхан Исмаилов. Той заяви, че модерният патриотизъм е да обединяваш хората в името на националната кауза, а не „да буташ баби на границата“. Йордан Йорданов пък припомни, че обединените патриоти са подкрепили „Воля“ и на предишните избори и е убеден, че коалицията ще има успех.  

Лидерът на „Воля“ заяви, че досега патриотичната идея е била приватизирана от хора със съмнителни качества. „Ние много по-достойно можем да защитим техните интереси и тези на България“, допълни той. Запитан дали коалицията е отворена за „Атака“, Марешки посочи,че според него „Обединените патриоти“ ще се явят на евроизборите в същия състав, като евентуално лидер може да бъде Волен Сидеров. На въпрос отворена ли е коалицията за ДОСТ, на Лютви Местан, лидерът на „Воля“ уточни „ДОСТ бе коалиция, която вече не съществува. В момента ние се коалираме единствено с Народна партия „Свобода и достойнство“.

Веселин Марешки бе радетел на идеята да се въведат промени в закона, които да забранят на партиите да се явяват на избори в коалиции. На въпрос отказва ли се от тази идея, лидерът на „Воля“ заяви: „Не, но щом никой не желае да промени правилата, се налага да играем по тях".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай