Марешки: Големите родолюбци са давали за България

Марешки участва в тържественото заседание на НС по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

Марешки: Големите родолюбци са давали за България | StandartNews.com

Големите родолюбци от онова време, които не са питали какво ще взема, а са давали - пари за университети, за болници, за училища, за библиотеки, за храмове. Давали са за бъдещето на България и за идните поколения. За това имената им се помнят, а построеното от тях ще стои векове.

Това заяви заместник-председателят на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки на тържественото заседание на Народното събрание по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

В обръщението си Марешки каза още: „Какво изградихме ние за 30 години, при положение, че през 89-та не започнахме от нищото, както нашите предци? Как защитаваме  Родината си в общото европейско семейство вече 12 години, откакто сме членки на Европейския съюз? Какво всеки един от нас е направил и прави за своя народ, че да седи спокойно днес в тази свята зала? Ще оставя на вас да си отговорите на тези въпроси. Но ще е полезно да си ги задаваме по -често на глас. И дано стават все по-малко тези политици, които се притесняват от отговорите.“

Според лидера на ВОЛЯ когато честваме дати като днешната, няма как да не правим сравнение между онези всеотдайни и горди българи преди 140 години и днешните поколения. Защото, ако искаме да се наричаме достойни потомци, трябва да следваме техния пример, да пазим традициите, които са ни оставили, културата, българския борбен дух. Но най-вече родолюбието.

 „В съвременния свят, в който се правят опити за заличаване на националната идентичност, за унифициране на народите и превръщането им в безлична маса хора, ние имаме невероятна историческа и културна съкровищница, с която да се съхраним и да се противопоставим на тази тенденция. България не ни е завещана, за да я обезличим. А за да я издигнем и да я предадем красива и просперираща на децата си. Те гледат нас. Ако ние сме истински родолюбци, няма опасност да отгледаме безродници!“, категоричен бе лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки. Той пожела на народа ни да е здрав и сплотен, държавата ни да е просперираща и независима, а всички ние да работим за „силата, славата и напредъка на свободна България”, както е казвал в онези години патриархът на българската литература Иван Вазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай