Манолова ще говори с наши мигранти за изборите

Разговорите са провокирани от петиция, подписана от 150 българи от цял свят, които са членове на избирателни комисии. Те са потърсили Манолова с молба да защити изборните им права...

Манолова ще говори с наши мигранти за изборите | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова ще проведе разговори по видеовръзка с българи, живеещи в чужбина, в централата ѝ в София. Разговорите са провокирани от петиция, подписана от 150 българи от цял свят, които са членове на избирателни комисии. Те са потърсили Манолова с молба да защити изборните им права.

Сънародниците ни в чужбина, с които Манолова ще осъществи и видеовръзка, настояват да продължи без прекъсване поетапното въвеждане на електронното дистанционно гласуване чрез пилотна система и експерименти на реални избори, но с необвързващ резултат още през тази година.

Според тях за целта е важно да бъдат използвани модерни, практични и сигурни технологии, приложими в българските условия и достъпни за избирателите.

Българите, подкрепили петицията, са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права и така ще ги лиши от възможността да гласуват на предстоящите през май евроизбори.

В действащия Изборен кодекс има изискване за уседналост през последните три месеца в България или друга държава членка на Европейския съюз. Освен това в страните, които не са членки на Съюза, не могат да бъдат откривани избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства, припомнят от пресцентъра на Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай