Събота,

Манолова ще говори с наши мигранти за изборите

От: Редактори -
A
A
A

Омбудсманът Мая Манолова ще проведе разговори по видеовръзка с българи, живеещи в чужбина, в централата ѝ в София. Разговорите са провокирани от петиция, подписана от 150 българи от цял свят, които са членове на избирателни комисии. Те са потърсили Манолова с молба да защити изборните им права.

Сънародниците ни в чужбина, с които Манолова ще осъществи и видеовръзка, настояват да продължи без прекъсване поетапното въвеждане на електронното дистанционно гласуване чрез пилотна система и експерименти на реални избори, но с необвързващ резултат още през тази година.

Според тях за целта е важно да бъдат използвани модерни, практични и сигурни технологии, приложими в българските условия и достъпни за избирателите.

Българите, подкрепили петицията, са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права и така ще ги лиши от възможността да гласуват на предстоящите през май евроизбори.

В действащия Изборен кодекс има изискване за уседналост през последните три месеца в България или друга държава членка на Европейския съюз. Освен това в страните, които не са членки на Съюза, не могат да бъдат откривани избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства, припомнят от пресцентъра на Манолова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички