Манев обори президента за НСО

Няма дублиране на звена, каза депутатът от ГЕРБ

Манев обори президента за НСО | StandartNews.com

Новата Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” не припокрива дейността на НСО. Няма дублиране на звена. Едната служба – НСО, в своя закон има ограничен кръг от хора, които може да охранява. Държавната ни администрация – данъчни, митничари, хора, които се борят с контрабанда и могат да бъдат потенциално застрашени, към момента не могат да бъдат пазени от НСО, обясни за Нова тв депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Повод бе ветото на президента Радев върху промените в Закона за МВР. Според Радев новата Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” ще дублира функциите на НСО. Това създавало условия за неефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

„НСО е служба на президента по закон. МВР има своята функция по охрана на лица и създаване на възможност за спокойно живеене. С тези промени се създава възможност МВР да охранява лица от администрацията, които не са включени в закона”, обясни депутатът от ГЕРБ. Според него няма да има и промяна в закона за движението на автомобили със специален режим. Те ще спазват правилата на Комисията, която координира правилата за движение.

„Координацията се извършва чрез Комисията, която и сега работи по закона за НСО. Той обхваща всички служби, които имат отношение към охраната – ДАНС, МВР и НСО”, обясни Манев.

 „Тези мотиви на президента най-вероятно са писани от секретаря, който е бивш вътрешен министър и отговаря по правните въпроси. Този елемент трябва да го отчетем и внимателно да следим какво се случва. Този, който пише мотивите, че в МВР има проблем, оказва влияние в структури”, заяви Манев.

Депутатът коментира и публикуваните в медии снимки от спалнята на премиера Борисов. Той припомни, че офицер на НСО е задържан за участие в престъпна група за извършване на поръчкови убийства. Според него има проблеми в службата, но те трябва да бъдат решавани със сериозен дебат.

Манев заяви, че трябва да има разследване кой е снимал спящия премиер. Но според него много по-скандален случаят със секретаря на президента и връзките му с крупния бизнесмен Бобоков.

"Така се прави, за да не си говорим за системата и държавата - хвърлят се някакви снимки. Вместо да се занимаваме с това защо генерал се обяснява на служител, ние се занимаваме с "пипани" снимки, а те са такива, защото експертите го казват", категоричен бе депутатът от ГЕРБ."От президенството да се ровят в системата на държавата, в съда, във ВСС, в МВР и в системите по сигурността. Това ако не е скандал, не знам кое е скандал. Ако утре вашата кола сече пътя на крупен бизнесмен и секретарят на президента ви направи справка и той даде телефона ви, ще трябва да се срещнете с някой негов гард, който ще ви обяснява някакви неща", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай