Македония се стресна от думи на Каракачанов

Спорът между България и Македония е политически, а не исторически, защото в историята ясно е записано, че Гоце Делчев е българин, заяви Красимир Каракачанов

Македония се стресна от думи на Каракачанов | StandartNews.com

За нова провокация на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов заговориха в Северна Македония. По-рано днес лидерът на ВМРО заяви в Битоля, че спорът между България и Македония е политически, а не исторически, защото в историята ясно е записано, че Гоце Делчев е българин.

Дали спорът ще бъде решен зависи единствено от политиците в Скопие, казва Каракачанов, цитиран от македонския телевизионен канал “Телма“, предаде Агенция Фокус.

„Историята е ясна по този въпрос, който чете ще разбере. Гледаш документите, четеш ги и трябва да се замислиш. Да се говори, че Гоце Делчев се е обявил за българин само защото е имал български паспорт, по-голяма глупост от това няма. По онова време никой нямаше нужда от български паспорт, за да дойде да учи в училище или университет. Гоце Делчев идва от Кукуш в българското военно училище. Не отива в Атина, Белград или Санкт Петербург, той отива в София. С това той е написал какъв е, няма за какво да се спори“, казва Каракачанов.

Той бе в Битоля да промотира книгата си за Тодор Александров и каза, че е дошъл по покана на битолското сдружение „Иван Михайлов“. Реакции имаше от Съюза на борците от Битоля. Те казват, че на Каракачанов не трябва да се разрешава да говори против македонските национални интереси.

„Ние искаме да не му бъде позволено да изказва тези, които не отразяват националния интерес на нашия народ. Навсякъде, където отива той проповядва, че сме български македонци, това не е вярно. Като Съюз на борците ние издигаме гласа си и сме против него. Да не се използва демокрацията за други цели, противоречащи на македонските национални интереси, заяви Александър Трайковски, председател на Съюза на борците в Битоля.

Докато Каракачанов говореше пред медиите, бе избегнат инцидент, когато жител на Битоля се опита да се противопостави на тезите му. Но веднага бе отстранен от охраната, макар Каракачанов да се опита да го оправдае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай