М. Шнайдер: Борисов заложи правилно на инфраструктура

М. Шнайдер: Борисов заложи правилно на инфраструктура  | StandartNews.com

Политиката на българския премиер Бойко Борисов по отношение на изграждането на инфраструктура в страната е възможно най-доброто решение за развитието ви. Добре запознат съм с проблемите в Северозападна България, това е един икономически слаб регион. Категорично инвестицията в инфраструктура гарантира по-добро икономическо развитие. Това заяви председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Комитета на регионите (КНР) Михаел Шнайдер по време на среща с български журналисти в Европейския парламент в Брюксел. Срещата бе организирана от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Шнайдер разказа за изнесено заседание на Групата на ЕНП, което се е провело в София преди години. „Имахме честта да разговаряме с вашия министър-председател Бойко Борисов. Тогава в България се водеше дискусия за какво да се използват средствата по структурните фондове. Дали да не се инвестират по-големи суми в изграждането на инфраструктура, например в магистрали. Общият въпрос бе дали да се инвестира в бетон, или в образование. Аз съвсем ясно застанах на позицията, че трябва да се инвестира в инфраструктура. И мога да се позова на моя опит като човек от държава, която също е била в Източния блок. Ако не бяхме инвестирали навреме в инфраструктура, сега щяхме да бъдем в много по-лошо икономическо състояние", подчерта председателят на Групата на ЕНП в КНР. Той добави, че е изключително важно за икономическото развитие на по-слабите региони да бъдат свързани в мрежи. Михаел Шнайдер обясни още, че е от значение да се създадат възможности за младите хора. „Важно за един регион с оглед на развитието му е да се заложи на младите хора в него. За целта трябва да се създаде необходимата инфраструктура, включително и техническа инфраструктура", каза той.

Шнайдер разказа подробно за работата на Комитета на регионите и на дейността си като председател на Групата на ЕНП в Комитета. „Комитетът бе създаден, за да може органите на местно управление да участват в общите решения. 120 от общо 350 членове на КНР са от Групата на ЕНП. В нашата група има членове от България - Таня Христова, кмет на Габрово, Атанас Камбитов – кмет на Благоевград и като заместващ член - Малина Едрева от СОС. Групата на ЕНП в КНР поддържа близки връзки с Групата на ЕНП в ЕП. Много са важни контактите ни с най-младия евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който членува в Комисията по регионално развитие в ЕП", подчерта Михаел Шнайдер.

Като работещ по темата за бъдещето на кохезионната политика, Шнайдер обясни, че КНР вече се обмисля кохезионната политика за след 2020 година и обсъжда изискванията, които ще имат регионите. „България зависи от финансирането на регионално равнище. Българските членове на КНР активно участват в дискусиите за бъдещето на кохезионната политика и развитието на фондовете. За мен е особено важно да разговарям с колегите си от България и за настоящия проблем с миграцията. КНР трябва да е запозната с цялостната картина, за да изготви обща позиция", каза Михаел Шнайдер.

Председателят на Групата на ЕНП в Комитета на регионите посочи, че ЕС трябва да се върне към единството. „Не сме единни в отношението си към мигрантите, много държави-членки взимат решения на своя глава, което не е решение на проблема. Нужни са ни съвместни действия и общи правила, за да овладеем потока", заяви Шнайдер.

В заключение, Михаел Шнайдер поздрави присъстващите за Националния празник на България и отправи своите благопожелание към всички български граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай