Любчо Георгиевски:Заев иска приятелство с България

От българска страна никой не иска промяна на Конституцията ни и нов Договор

Любчо Георгиевски:Заев иска приятелство с България | StandartNews.com

Така наречената “дълбока държава” в Македония руши нормалните отношения между двете страни. Тя изгражда омраза и неприязън спрямо България. В нея участват професори, журналисти, служители на националните служби за сигурност. По същество всички те не са македонски, заяви в ексклузивно интервю за агенция БГНЕС бившият македонски премиер (1998-2002) Любчо Георгиевски.

От българска страна никой не иска промяна на Конституцията ни и нов Договор. Това го чух лично от българските политици. София иска изпълнение на Договора от 2017 г. и конкретни резултати от работата на смесената комисия по историческите въпроси. Македонците трябва да научат за убийствата и терора след 1945 г. Не е нормално в страната ни да има улици носещи имената на лица, които са избивали македонци.

Югославската комунистическа историография признаваше, че македонската нация е най-младата на Балканите. Никола Груевски нанесе тежък удар с антиквизацията. ВМРО-ДПМНЕ се превърна в проюгослвска партия. Обикновените хора от двете страни на границата се чувстват близки.

Трябва да признаем заслугите на Зоран Заев и желанието му за приятелство с България. Чувал съм, че у нас са спирани български инвестиции и големи проекти. Бойко Борисов и Зоран Заев трябва да намерят решение и да тръгнат към истинско сближаване. Българското вето ще нанесе големи щети на двете държави и ще мобилизира просръбските сили у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай