Летифов: Избори до 2 месеца

На практика вече сме в предизборна кампания, коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС

Летифов: Избори до 2 месеца | StandartNews.com

Изборите чукат на вратата - въпрос на месец или два. Тази прогноза направи зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов в програмно интервю за БНТ и подчерта, че на практика вече сме в предизборна кампания.

След здравната и икономическата криза в резултат на COVID-19 сега е настъпила политическа криза, която се характеризира с война между институциите в държавата, категоричен бе народният представител от ДПС. Изходът от кризата може да бъде намерен чрез предлаганите от Движението стъпки, подчерта той.

Халил Летифов очерта основните характеристики на експертния кабинет, предлаган от ДПС.

"Този експертен кабинет трябва да бъде антикризисен и да осигури няколко неща в краткосрочен план. Необходимо е да бъдат привлечени съответните експерти в съответните области и в съвсем кратки срокове, до конструирането на следващото Народно събрание те да могат да очертаят рамките и да свършат достатъчно работа така, че първо да договорят условията за ефективно усвояване на средствата, свързани с COVID кризата от една стана и другата - във връзка с плановете за усвояването на средствата по следващия програмен период, които са обвързани със Зелената сделка. И не на последно място те да имат ангажимента да проведат честни избори.", обясни Летифов.

Въпрос на диалог – така Летифов коментира дали ДПС иска премиерът да е Борисов или не.

Според него, диалог с предварителни условия и то за безусловна капитулация не може да се случи. "Колективната безотговорност трябва да стане колективна отговорност", каза той.

На въпрос дали само заради липсата на диалог ДПС иска оставката и на президента Румен Радев, Летифов поясни, че Радев правел политика като ГЕРБ, но с обратен знак. Той не осъзнава за какво служи президентската институция, смята Летифов, говорейки с изрази като „език на омразата”. По думите му не може президентът да е опозиция на държавността, а трябва да е радетел на диалог в една тежка ситуация.

Летифов отново поясни позицията на ДПС за ВНС и нова Конституция, като заяви, че "тази идея по-скоро е неприложима". Той добави, че процесът "честност на изборите" е постоянно течащ.

Относно протестите той поясни, че има събуждане на гражданите, а протестите са част от демократичния процес. Летифов обаче изтъкна, че вотът на гражданите определя легитимността на институциите. Той отбеляза, че предстоят избори и се надявам следващото НС да има повече легитимност. По повод хвърлянето на яйца по сградата на ДПС от протестиращите предната вечер, Летифов даде да се разбере, че това не е новост под слънцето. Той припомни и акцията при "Росенец" през лятото., която той определи като "политическа" от "някои позабравени лица".

На въпрос дали вървят разговори за възможни коалиции след изборите, Летифов изтъкна, че по-важно какво ще се прави след изборите и какви ще са приоритетите. Той отново напомни, че ДПС от доста време настояват за план за ускорено икономическо развитие на страната.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай