Неделя,

Лавров и Захариева с договорки напук на вируса

От: Иван Ватахов -
A
A
A

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  обсъди в телефонен разговор с външния министър на Русия Сергей Лавров двустранното сътрудничество между България и Русия в условията на пандемията от коронавируса и глобалния отговор срещу разпространението на COVID-19.

Двамата министри се договориха, без да се чака края на кризата с коронавируса, по дипломатически път да бъде разменен един от планираните за подписване по време на отменената визита у нас на Сергей Лавров документи – протокол за размяна на ратификационни документи на Протокола за изменение на Договора за социална сигурност между България и Русия.

По покана на Екатерина Захариева за днес (27 април) бе планирана визита на Сергей Лавров у нас, но тя бе отложена заради кризата с коронавируса. Българският външен министър изрази надежда, че, когато обстоятелствата позволяват, Сергей Лавров ще посети България до края на годината.

„Ситуацията в света е нова. Страните са на различен етап като някои още не са стигнали до пика на кризата, но за нейното решаване трябва да има координиран подход. Сега мултилатерализмът е нужен повече от всякога, защото за вируса няма граници и етноси. Всички страни по света трябва да работим в по-близко сътрудничество“, каза Екатерина Захариева.

Двамата министри изразиха задоволство от развитието на двустранните връзки и установения диалог, включително по време на визитата на Екатерина Захариева в Москва на 21 октомври 2019 г.

„Постигнахме много в развитието на двустранните отношения. Въпреки кризата, проектите, които са важни и за двете страни, се развиват добре. „Балкански поток“ се реализира по график. Планираме да го приключим до края на годината“, каза Екатерина Захариева.

Сергей Лавров подчерта желанието на руската страна след края на кризата с коронавируса да бъдат осъществени планираните двустранни срещи, а работата в двустранните отношения да се върне към нормалното. „Политическият диалог между двете ни страни се развива много позитивно. Сигурен съм, че след като свърши тази криза, след възобновяването на нормалната дипломатическа дейност, ще продължим да надграждаме постигнатото миналата година“, заяви Сергей Лавров.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички