Л. Борисов: Подкрепяме "гръбнака на икономиката"

400 млн. лева трябва да бъдат инжектирани към малките и средните предприятия

Л. Борисов: Подкрепяме "гръбнака на икономиката" | StandartNews.com

Изпълняваните от министерството на икономиката мерки са насочени изцяло към бизнеса, който е засегнат от коронавирусната криза. Голяма част от тях са насочени към малкия и средния бизнес, защото това е „гръбнакът на икономиката“, подчерта в интервю за предаването „Беновска пита“ по Канал 3 министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

400 млн. лева трябва да бъдат инжектирани в малките и средните предприятия, които представляват този „гръбнак“ съобщи министърът.

Ще има нормативни промени за привличане на нови инвестиции, се разбра от думите му. В Европа тече политика за скъсяване на веригата на доставки и България трябва да се възползва от това. Ще има опция стратегическите инвеститори да бъдат подкрепени с кеш-грант за 35 милиона евро, каза още Лъчезар Борисов.

Основни приоритети на Министерството на икономиката също са публичност и прозрачност. Действията на ведомството се задълбочават. Мярката, свързана с ограничаване на т.нар. „такса успех", не е да спъва консултантския бизнес, той си има своята роля, но процентите, които искат за себе си са твърде сериозни. Това припомни Борисов по повод разкрити по-рано тази седмица схеми по темата.

"Беше приет закон за публичните предприятия. След това Министерският съвет прие наредба, където пише, че всички органи на управление подлежат на конкурсно назначаване. Органите, които назначават не зависят от министъра, а са към различни институции за повече прозрачност. Българската банка за развитие подлежи на друга регулация." Всичко това министър Лъчезар  Борисов каза, за да няма съмнения за политически назначения в публичните предприятия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай