Кючюк: Кръгът "Капитал" подведе партньорите САЩ за "Магнитски"

Ще продължаваме да изобличаваме търговията им с влияние, каза съпредседателят на АЛДЕ

Кючюк: Кръгът "Капитал" подведе партньорите САЩ за "Магнитски" | StandartNews.com
  • Ще продължаваме да изобличаваме търговията им с влияние, каза съпредседателят на АЛДЕ

САЩ са били подведени от кръга "Капитал" за санкциите "Магнитски". Това заяви съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/„Обнови Европа“ в Европейския парламент по време на пленарна сесия за наложените санкции по глобалния закон.

ВИЖ ОЩЕ: Въпросът КОЙ вече е за Прокопиев

"Нека се фокусираме малко в дебата в рамките на конкретните въпроси на г-н Агилар, които определено заслужават внимание. Безспорно САЩ са най-важният партньор на ЕС. Това се отнася и за моята страна Република България - те са стратегически партньор. Няма защо да обяснявам каква е точно ролята на ДПС в утвърждаването на това стратегическо партньорство в България по линия на евроатлантическото партньорство и по линия на това България да бъде част от цивилизованото пространство. Но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени. Подведени от един кръг "Капитал", начело с олигарха Иво Прокопиев.", каза Кючюк. И допълни:

"И нека ви кажа моите основания затова. Първо обвиненията, които бяха отправени към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни. Това всеки изминал ден се доказва от българските власти и нашата парламентарна група задава въпроси и получава съответните отговори. Второ много време определени лобисти говорят за тяхната роля в процеса, въпреки че доколкото познавам процеса като такъв, те нямат съществена роля. Трето - една от най-влиятелните фигури в този кръг буквално няколко дни, дори ден, преди да бъдат оповестени санкциите, каза, че очаква благи вести от САЩ, каквото и да означава това. Явно този кръг е много добре информиран и може да си позволи ден преди официалното оповестяване на санкциите да говори публично пред българската общественост. Тъй като знаем самия механизъм на оповестяване и той е много лимитиран в рамките на Вашингтон няма как тази информация да е излязла, ако не работят други лобисти в целия процес. За 2 минути съм наясно, че не мога да обясня целия проблем, но нека да ви кажа какво стои зад този олигархичен кръг. Той е много интересен като конструкция. Той включва силно медийно влияние, претенция за абсолютна защита на човешките права и свободи и демократичните ценности. Претенция за либерализъм в българското политическо пространство.".

"Заедно с това обаче има и отклонения и разклонения, които са свързани с неправителствените организации. И най-важното, г-жо председател, този кръг участва във властта, без да участва в изборите. И това го каза премиерът Бойко Борисов. В първото негово правителство имаше 6-има министри, които бяха посочени от този кръг. Е, харесва им това! Г-н Пеевски не им харесва, защото с неговите медии години наред ги разобличава и ние ще продължаваме да го правим. Това го казвам от тази трибуна с най-голямата си отговорност. И продължаваме да комуникираме с нашите американски партньори и ще продължаваме да разговаряме с европейските институции", категоричен бе Кючюк.

Преди два дни, на последното заседание на временната комисия "Магнитски" в 46-ото НС, лъсна истината, че всички обвинения срещу Делян Пеевски са компромат.

Държавата в лицето на зам.-вътрешния министър Енчо Мирчев официално обяви, че данни за корупция и уреждане на българско гражданство от страна на Пеевски няма. Така стана ясно, че основания за включването на Пеевски в черния списък на САЩ няма. А обвиненията срещу него са лабораторно произведен компромат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай