Кючюк: Губим ролята си на Балканите

Евродепутатът призовава за по-сериозно участие на България в балканската политика и смели стъпки за реализирането на свързаността

Кючюк: Губим ролята си на Балканите | StandartNews.com

Евродепутатът Илхан Кючюк участва в дискусия на Европейския парламент в България на тема: „Европейските перспективи за Западните Балкани”. Темата на събитието е особено актуална предвид докладите на Европейската комисия за оценка на напредъка на всяка от страните от региона.

По време на събитието участниците представиха основните акценти от докладите за страните от региона, напредъка на всяка от тях и посочиха стратегическото значение на европейската интеграция на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора. В хода на дискусията отговаряха на журналистически въпроси, както и на въпроси, зададени от гражданите.

„Видно е, че тази Европейската комисия е далеч по-амбициозна за работа със Западните Балкани, имайки предвид факта, че страните от региона ще участват във ваксинационната програма „Ковакс” и ще се възползват от нея. Съществуват четири основни предизвикателства, които стоят пред нас: на първо място е решаването на политическите проблеми, които се оказа, че са огромна пречка пред интеграцията на региона. Следващото е лошото управление, а новата методология в момента залага на върховенството на закона и има цялостен поглед върху него и основните права и свободи. На трето място е лошата свързаност - инфраструктурна, дигитална, образователна, културна, а това води до междучовешка отдалеченост. По този въпрос ЕС излезе с план за икономическо и социално възстановяване, защото обезлюдяването е един от най-големите проблеми на региона. И на последно място, но не и по важност, е ключовата роля на геополитическите сили за блокиране на преговорите. Забелязва се, че когато наближат избори във Франция, Германия или Холандия, европейското общество става чувствително на тема разширяване не Европа.”, заяви Кючюк при откриване на дискусията.

Евродепутатът коментира ролята на България в тези преговори, тъй като е част от ЕС, но в същото време е регионален съюзник и партньор на страните от Западните Балкани. Той подчерта напредъка и положителните практики, които Македония демонстрира по пътя за евроинтеграцията, сред които са борбата с организираната престъпност и върховенството на закона. Според него има още какво да се направи, но не трябва да се пренебрегва и кризата с Ковид, която се отрази сериозно на страната.

„Република Северна Македония постигна успех с членството си в НАТО, но членството й в ЕС остава встрани, заради редица въпроси, сред които е и този с отношенията между България и Северна Македония. Трябва да се начертае пътна карта, която ще очертае бъдещето на региона. Европейският парламент призовава за справедливост, за да започне възможно най-скоро първата междуправителствена конференция. Загубихме посоката и темпа на балансираща сила. България има 14-годишен опит, който може да послужи за пример на страните от региона, защото целта на политиката е да се прави за следващите поколения. Аз ще продължавам да работя в посока на интеграцията на Северна Македония, защото виждаме, че има и добри примери, които могат да послужат за сближаването на двете държави. Трябва да правим смели стъпки за реализирането на свързаността, защото ще загубим много, ако не вземем далновидни решения.”, заяви Кючюк.

Евродепутатът е категоричен, че разделянето на Албания и Северна Македония няма да носи позитиви за нито една от страните, в това число и за България, и за ЕС.

В дискусията взеха участие членовете на Европейския парламент и ръководители на българските делегации на парламентарно представените политически групи, а модератор на събитието беше журналистът Милена Милотинова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай