Квотите за бежанци са неизбежни

Емил Радев с българския комисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева и кмета на Варна Иван Портних по време на представянето на кандидатурата на гр. Варна за Европейска младежка столица 2017 на 12 ноември 2014 г.

Квотите за бежанци са неизбежни | StandartNews.com

Емил Радев е роден на 26 май 1971 г. година във Варна. Завършил е право и публична администрация, докторант по търговско право. Владее английски, немски и руски. Адвокат към Адвокатска колегия - Варна. Между 2009 - 2014 г. е народен представител в 41-вото и 42-рото НС. Член на Европейския парламент от ГЕРБ и ЕНП от 2014 г., член на правната комисия и комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред.

Като български представител в Европейския парламент за мен 9 май е ден, в който се замислям какво съм постигнал, така че да доближа Брюксел до България и обратно. Във всяко едно мое действие се старая да защитавам българския интерес и да гарантирам, че нуждите на България са взети под внимание при изработването на европейски политики.

Чрез работата ми се опитвам да направя Европейския съюз по-разбираем за българските граждани, така че да усетят директно положителния ефект на решенията в Брюксел върху техния живот. Работя активно по теми като миграционния натиск, европейската сигурност, исковете с малък материален интерес, Механизма за сътрудничество и проверка, приемането на страната ни в Шенген, както и за създаването на зоополиция в България, използвайки европейски практики и опит.

През последните години Европа е подложена на бежанска вълна, която демонстрира неефективността на сегашната система - най-много страдат външните граници на Европейския съюз, сред които и България. Предоставянето на финансова или техническа помощ е само временно решение на проблема. Ако искаме да постигнем резултати, е необходима дългосрочна реформа на европейското законодателство в областта на предоставяне на убежище на бежанците. Поради тази причина многократно съм настоявал за разработване на задължителна схема за преразпределение на бежанци в рамките на Европейския съюз и квоти, основаващи се на икономическото състояние, числеността на населението и големината на всяка държава членка. Изправени пред трагедиите в Средиземноморието, европейските лидери също стигнаха до заключението, че е необходима спешна промяна на досегашните практики. Използвайки момента, ще продължа да работя неуморно за справяне с бежанския натиск по българската граница и за повече солидарност от европейските партньори.

Считам, че е изключително важно да гарантираме европейската, а в това число и българската сигурност - атентатът в Сарафово доказа, че дори България не е предпазена от терористични атаки, а броят чуждестранни бойци, преминаващи през страната ни на път за Сирия, налага внимателното следене на европейските тенденции в сферата на сигурността. Един от начините, по които може да се противодейства на тероризма, е чрез спиране на финансирането му. Затова, като част от преговорния екип на ЕП относно правилата за борба срещу прането на пари, договорих събирането на подробна информация за изпращача и получателя на тези преводи, ако плащането минава поне веднъж извън ЕС. Новата Европейска стратегия за сигурност препотвърди важността на тези изисквания в борбата срещу тероризма и организираната престъпност.

В комисията по правни въпроси се опитваме да опростим съдебните процедури, за да улесним европейските граждани. В тази връзка промените в европейската процедура за искове с малък материален интерес ще гарантират по-лесен достъп до правосъдие на гражданите и малките и средни предприятия. Процедурата дава възможност да се подават дистанционно искове в друга държава членка, не изисква представителство от адвокат и дава възможност за провеждане на изслушване чрез видеоконферентна връзка. По този начин гражданите ще спестят много разходи за съдебни разноски. Веднъж постановено, решението е пряко изпълнимо в държавата на загубилата страна и във всички други държави на ЕС. Важно изменение, за което работех неуморно в Комисията по правни въпроси, е възможността за прилагането на тази процедура и в областта на трудовото право. Считам, че това би било от голяма полза за българските работници в други държави членки, тъй като при трудови спорове като неплащане на заплати ще могат да се възползват от по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Надявам се това изменение да остане и след тристранните преговори със Съвета и Европейската комисия, когато текстът ще бъде окончателно приет.

Темата за насилието над животни е изключително чувствителна в Европа, а на страни, които толерират подобни актове, се гледа критично. За съжаление, докато в повечето европейски държави има създадени и добре работещи механизми за реакция в такива случаи, в България още няма ефективно законодателство, което да гарантира мерки срещу насилието над животни. Ето защо работя активно за създаване на зоополиция в България. На мнение съм, че обществото и институциите в България не трябва да проявяват търпимост към случаите на насилие над животните, защото това насилие би могло в даден момент да се прехвърли и върху хората. Именно затова вярвам, че ефектът от създаването на една такава служба и у нас би бил с обществена полза.

В работата ми като евродепутат имам приоритет да работя за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка и приемането на страната ни в Шенген. Обвързването на двете неща е недопустимо. Считам, че съществуващите инструменти като доклада за състоянието на борбата с корупцията в ЕС и диалогът за върховенството на закона биха заменили ефективно механизма за сътрудничество и проверка, за да няма прилагане на двойни стандарти между държавите членки.

Изключително важно е, че европейските институции отново показаха доверие в премиера Бойко Борисов и предприетите от правителството и управляващото мнозинство реформи. В момента България има нужда от стабилност в управлението, защото само така можем да работим за отстраняване на натрупаните проблеми. Наистина ни чака много работа, но имаме политическата воля за това.

Девети май е Ден на обединението и на партньорството между европейските граждани, на това как виждаме Европа днес и как си представяме Европа утре. Честит Ден на Европа!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай