Куюмджиев: Зимата плащаме по-ниски сметки за парно

Целим разбирателство между съседите, казва депутатът

Куюмджиев: Зимата плащаме по-ниски сметки за парно | StandartNews.com

София. През зимата гражданите ще плащат по-ниски сметки за парно, а през лятото по-високи. Това потвърди в сутрешния блок на бТВ Явор Куюмджиев, зам.-председател на парламентарната енергийна комисия.

„Не бих казал, че е коректно да се твърди, че абонатите ще получат този месец по-високи сметки за парно. Новата методика предвижда разхвърляне на сметките за цялата година. т.е. през зимата би трябвало да плащаме по-ниски сметки", обясни народният представител.

Депутатът опроверга твърденията, че наредбата ще създаде хаос, защото се разминава със закона. И уточни, че всички проблеми ще се изчистят на срещата, която е предвидена за тази седмица. На нея ще бъдат поканени всички заинтересовани, каза още той.

„В цялата система около сметките за парно проблемът, който не е решен, е доверието. Никой не вярва на никого - гражданите не вярват на топлофикация, че издава правилни сметки, а топлофикация – на гражданите, точно заради тези кражби. Единствено са доволни топлинните счетоводители", продължи коментара си Куюмджиев.

Представителят на Коалиция за България каза още, че работи по една идея, която предвижда да бъде освободен крайният пазар на топлоенергия. "Вие не можете в момента да си направите сметка, да си отчитате вътрешното отопление без счетоводител, а "Топлофикация" не може да даде отстъпка повече от 5%. Някои са готови да дадат и 25 % отстъпка на потребителите. Трябва да дадем възможност една сграда да може да договори отстъпки и друга "Топлофикация" да им даде исканата отстъпка. Целим разбирателство между съседите. Има много сгради, които го постигат", обясни шефът на енергийната комисия в парламента.

По повод цената на тока за месец ноември Куюмджиев каза, че трябва обръщаме внимание на последното изречение от съобщението на ЧЕЗ от понеделник. В него се казва, че ако потреблението е като миналото – сметките ще са с 10% по-ниски.

„Промените в Закона за енергетика влизат тази седмица в пленарна зала. Те предвиждат, ако получавате сметка с 30% по-висока от предходния месец, да можете да се откажете да платите докато доставчикът не ви докаже, че точно толкова сте потребили", уточни Куюмджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай