Кунева: ЕК забавя, но не забравя

Кунева: ЕК забавя, но не забравя | StandartNews.com

Партньорите ни от ЕК прецениха, че е по-добре Мисията да бъде отложена с няколко седмици, заяви Кунева по повод посещението на експертите, които ще направят независимо анализ на Прокуратурата у нас. Това се казва в прессъобщение, разпространено от пресцентъра на Реформаторския блок.

Бяха преведени на английски език голям обем от актове, свързани с посещението на европейските експерти, които ще направят независим анализ на Прокуратурата, но тъй като остават за доуточняване голяма част от техническите подробности в методиката на работа на мисията, както и работните срещи на експертите, партньорите ни от Европейската комисия прецениха, че е по-добре мисията да бъде отложена с няколко седмици.

Това коментира вицепремиерът Меглена Кунева в рамките на парламентарния блец-контрол днес относно отлагането с няколко седмици на посещението на европейските експерти, които ще направят независим анализ на Прокуратурата.

ЕК забавя, но не забравя, категорична бе Кунева и подчерта, че Мисията ще се състои, като прокурорите от Великобритания, Германия, Испания и Холандия ще проведат интервюта с представители на различни организации, както и ще прегледат нормативната уредба, с която работи Прокуратурата.

Задачата на експертите е да съберат мнения за структурния и функционалния модел на държавното обвинение – йерархията,
специализираните структури, интегритета, прозрачността и натовареността, обясни Кунева и добави, че Мисията трябва да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт и проектите за промяна на Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс, както и на новия антикорупционен закон.

По думите й експертите ще разгледат и работата на Прокуратурата по няколко конкретни дела. В същото време на 30 май започна редовната експертна мисия за Механизма за сътрудничество и оценка, водена от заместник генералния секретар на Европейската комисия г-жа Параскевия Миху. Провеждат се срещи с представители на всички институции, които имат отношение към Механизма, съобщи Кунева, като добави, че днес има работна среща с Миху.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай