КСНС при президента! Ковид и мигранти заплаха за сигурността

Ще обсъдят актуализацията на бюджета и съставянето на кабинет

КСНС при президента! Ковид и мигранти заплаха за сигурността | StandartNews.com

Коронавирусът и мигрантите – двете основни заплахи за сигурността на България в момента, ще обсъжда Консултативният съвет по национална сигурност при президента. В 14 ч. днес Румен Радев събира на „Дондуков” 2 председателя на Народното събрание, премиера, министрите на отбраната, вътрешните и външните работи, финансите, ръководителите на специалните служби, началника на отбраната и по един представител от всяка парламентарна група.

Темите на заседанието са две: "Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19“ и „Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция".

През последните дни броят на новозаразените с коронавирус се покачва непрекъснато, като вече се говори за влизане в четвърта вълна от епидемията. В същото време служебният финансов министър Асен Василев на няколко пъти алармира, че в разгара на евентуална нова вълна парите за допълнителни финансови стимули за медиците, ваксини, лекарства и помощ за бизнеса и уязвими социални групи ще свършат. Изходът е актуализация на бюджета, вече предложена от служебния кабинет, която обаче още не е обсъдена от депутатите.

Междувременно се забелязва и засилване на мигрантския натиск по границата с Турция. Вътрешният министър Бойко Рашков се очаква да докладва обстановката. Той вече заяви, че групи, основно афганистанци, наближават Турция, като се очаква те да направят опит да влязат и в ЕС.

При усложнената обстановка в Афганистан, където вчера таличаните взеха цялата власт, се очакват нови мигрантски вълни.

Жандармерията вече контролира процесите по границата. Работата на тези служители е да предотвратят незаконно влизане у нас или да заловят проникналите във вътрешността на страната ни.

Със сигурност всички тези проблеми ще поставят и въпроса със съставянето на правителство. След отказа на „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме” да подкрепят кабинета на ИТН, вероятността за нови избори изглежда по-голяма от съставянето на редовно правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай