Кристалина Георгиева: Европа не се е отказала от Македония

Кристалина Георгиева: Европа не се е отказала от Македония | StandartNews.com

Притеснени сме за ситуацията там, опасно е, когато се пролее кръв на Балканите, твърди зам.-председателят на ЕК

Европа не се е отказала от Македония. Следим много внимателно това, което става в Македония и знаем, че най-сигурният начин да се преодолеят тези проблеми, с които сега се борят, е да го правим в едно общо европейско семейство. Това, че не очакваме в следващите 5 г. да има нови членове, не означава, че не готвим страните за членство. Напротив. Въпреки че бюджетът на Европа сега е малко по-малък, отколкото беше предишните 7 години, парите, които влагаме за страните – кандидати, са повече. И особено внимание отделяме на институциите, без които няма как те да се присъединят към европейското семейство. Това заяви в неделя в Благоевград зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя увери, че ЕС следи много внимателно събитията в Македония.

„Разбира се, че се притесняваме, ние знаем, че в нашия регион, на Балканите, когато се пролее кръв, това е опасно. Разчитаме на здравия разум. Видяхме, че бяха предприети мерки, включително оставки в правителството на Македония, за да се оцени сложността на обстановката и да се успокои това, което там става. Комисарят Хаан, които отговаря за нашите съседи, е в ежедневен контакт и с правителството, и с опозицията. Ние поощряваме да се седне на масата и да се преговаря. Винаги, когато има такъв сложен момент в историята на една страна, особено, когато кръв се е проляла, е добре хората да вярват на преценката. А най-много доверие има, когато тя е направена от непричастни с нея, от независими експерти. Самата Македония трябва да прецени кой е най-добрият път за решаване на тези вътрешни проблеми. Никой няма интерес от това те да не се решат", каза още еврокомисарят.

Според Георгиева трябва да си дадем сметка, че след 7 г. на криза е много важно сега, когато европейската икономика се възстановява, да се вдигнат на крака страните, които вече са членки, и най-вече да се помогне на тези, които повече имат нужда от това, включително България, Румъния.

„Ние влязохме в ЕС, ЕС влезе в криза и това, което би било нормално – голямо внимание към нас, за съжаление отиде в посока към Еврозоната, към проблемите, които дойдоха в кризата. Да укрепим Европа и да продължим да увеличаваме членовете. Аз съм убедена, че най-добрият магнит за положителни промени е възможността за членство в ЕС. Ние всички искаме да видим Западните Балкани членове на ЕС и в този програмен период сме отделили 11 милиарда и 700 милиона евро за страните – кандидати и близо 700 млн. евро са за Македония. Защото искаме страната да е готова, така че да бъде привлечена към тези ценности, които ние споделяме", увери вицепрезидентът на ЕК.

Георгиева разкри, че разчита много България, решавайки своите собствени проблеми, да не забрави за съседите си. Защото страната ни има много голям интерес от спокойствие и сигурност на Балканите, има много опит, натрупан от нейното собствено присъединяване, от решаването на нейните вътрешни сложни проблеми. Този опит можем да предоставим на съседите. „Имаме интерес да сме в позиция на лидер, навремето, когато България се присъединяваше към ЕС, много добре си спомняме нашите съседи, специално Гърция, беше много активна към България. Сега има място да сме активни. Знам, че в България има много експерти, които познават региона, които са добре приети. Ние се отнасяме с уважение към тази експертиза на новите страни – членки. Много ни се иска точно тя да помага на кандидатите да намерят най-бързия, най-краткия, най-сигурния път за членство. България може и искам да бъде по-активна, има капацитета за това. Има и доверието на Европа да бъде по-активна", допълни Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай