Кристалина Георгиева: България да не бърза за Шенген

Кристалина Георгиева: България да не бърза за Шенген | StandartNews.com

Брюксел. България няма интерес да бърза с приемането в Шенген според еврокомисаря ни Кристалина Георгиева.

Страната ни е изпълнила всички условия за приемането в Шенген, но още миналата година казах, че в наш интерес е да влизаме бавно, обясни Георгиева в интервю за Нова ТВ. Според нея е рано още да се коментира темата, тъй като Холандия, която не ни иска в Шенген, не е сформирала новото си правителство след изборите.

Много е важо сега България да се фокусира въхру енергийната ефективност, каза още Кристалина Георгиева. Според нея дори ЕС да ни наложи ограничения в използването на компенсациите за затварянето на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" страната ни има достатъчно средства, които да усвоява за енергийна ефективност. Нека говорим за компенсациите за АЕЦ след 2014 г., преговорите по европейския бюджет не са приключили, каза още Георгиева.

Трябва да погледнем сериозно на нуждите на най-пострадалите в Перник, за тях трябва да има помощи, за да не останат на улицата, каза още Георгиева. Според нея грижите трябва да се споделят от държавата и застрахователните фирми.

Бежанският проблем в Сирия е реалност, но няма директна опасност за Европа, коментира еврокомосарят конфликтите в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай