Краят на митовете. Доган падна в собствения си капан

Доган предаде ДПС, Корнелия Нинова – БСП. Преходът свърши

Краят на митовете. Доган падна в собствения си капан | StandartNews.com

В навечерието на 10 ноември, 35 години след първата голяма крачка към демокрацията – свалянето на Тодор Живков от власт и края на едноличното управление, Ахмед Доган падна в собствения си митологичен капан. Предаде ДПС.

Да, така е! И последният мит на прехода - за Ахмед Доган,  философът, стратегът, визионерът, изчезна завинаги в сряда. Политикът, заченал ДПС с лозунга „Не на реваншизма”, показа истинското си лице – алчност, лицемерие и отмъщение. Предаде всичко, на което е учил депесарите – права, свободи, законност, демокрация. И обяви, че само собствената му мисъл за нечие отстраняване вече означава решение за изключване и спомен за човека. „ЦОБ е гилотината”. Така, както по думите на самия Доган, се е случило с Лютви Местан.  Зловещо, нали! Така обаче са правели онези „герои-спасители” Сталин, Хитлер, Мао, за които светът и историята отдавна са издали присъдата си. Днес така правят Али Хаменеи, Путин, Ким Чен-ун и други другари, по други географски ширини, с които никой нормален човек не би искал да има нищо общо.

След разпада на СДС и края на куп малки партии в него,  БСП и ДПС останаха последните системни партии на прехода – такъв, какъвто го преболедувахме 35 години с всичките му лъжи, кражби и недъзи. БСП - разпарчетосана на фракции, които се изяждат една друга. ДПС - романтична отвън, прогнила отвътре: почетен председател записан в устава като „носител на непреходните ценности”, оказали се

„сфери на влияние” и „обръчи от фирми” за шепа деребеи

натрупали милиони на гърба на ДПС. 

Случайно или не, точно в идеологемата „Доган” и Корнелия Нинова реши да си присвои БСП. По същото време и по същия начин, като еднолично, макар и в оставка, делегира права за регистрация на партията на изборите на най-верните си хора Георги Свиленски и Иван Ченчев.  Трябва да свикнем с мисълта, че партията не се върти около щенията на Корнелия Нинова, скочи Кристиян Вигенин. БСП не е бащиния или частна собственост, за да се прехвърля с нотариално заверени пълномощни, предупреди той.

Вече нищо не е същото. Точка. Процесите в ДПС и БСП слагат края на старите партии, а с тях и края на прехода. Двете партии не могат повече да съществуват, както досега. Времето е друго, хората са други, изискванията и очакванията към тях са други. 

Какво следва след края на прехода? Ново начало!

Доказа го лидерът на ДПС Делян Пеевски, който бръкна в раната и начерта хоризонт за ДПС без местни феодали, без шушу-мушу по кьошетата за задкулисна власт, без приказки от сараите, а само работа в полза на хората. Примерите вече са десетки. За Пеевски, ако ДПС ще участва във властта, то ще е само легитимно – през парадния вход, на база тежестта от изборни резултати. Чудно ли е тогава, че деребеите рязко изпълзяха към „Росенец”?

Месеци наред групата Аталай, Чакъров, Ибрямов и Кючук обвиняваха Пеевски във вземане на еднолични решения вместо „колективното” тяло. Но накрая се оказа, че самите те сляпо следват не само едноличната воля на Доган, но и едноличната му мисъл.

Позовават се на член 6 от устава,  който позволявал изключване при неспазване на партийни решения. Но същият този член 6 (4) разпорежда изключване при корупция, финансова и длъжностна злоупотреба. Което означава, че Доган, Джейхан Ибрямов, Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай и Илхан Кючюк светкавично трябва да бъдат изключени или поне със замразено членство, докато правосъдието се произнесе дали състоянието им е законно. И 

къде са онези 30 милиона, отклонени от Вълка към Доган

от 150-милионния заем без обезпечение от ББР.

В опита си да приватизират ДПС с цената на всичко в четвъртък стана ясно, че доганистите правят нова коалиция за изборите, буквално крадейки трите букви ДПС. Събират подписи за „Демокрация, права и свободи - ДПС“.

Изборният закон обаче е категоричен – две партии с еднаква абревиатура на изборите не може да има, припомни адвокат Петър Савов. А законът и уставът на ДПС са категорични – правото е на страната на Пеевски. Новото начало вече направи ДПС втора сила на изборите, със сигурност хората ще му се доверят отново.

Не случайно за ново начало, но в БСП, заговори и Вигенин. В лявото пространство "очевидно има ново начало, което трудно си пробива път през блатото на сегашната политика", каза той. И посочи, че новото ляво начало е коалиция „БСП – Обединена левица”. Успешното реализиране на изборите със сигурност би гарантирало социалната политика на едно ново управление в името на хората.

Политически хищник, който от километри надушва промяната в нагласите на избирателите, и Бойко Борисов заговори по своя си начин за новото начало. В четвъртък той за първи път от много избори насам не изброяваше построените от ГЕРБ пътища, мостове и църкви, а даде визия за бъдещето – мащабна карта, Гугъл България, на която ще се нанасят инфраструктурата, платените магистрали, цялата свързаност на страната. И върху нея ще се надграждат земеделие, туризъм и други отрасли. 

Ще стигнем до всяко село, каза Борисов

Истината е, че процесите в ДПС – първата партия след края на тоталитаризма у нас, всъщност са очистващи и пречистващи, както самата партия, така и за цялата политическа система. За да има път новото, старото трябва да си отиде. 35 години партиите бяха своеобразни фирми, работещи за себе си. Създаваха елит и клиентела, формираха електорални отряди за гласуване. 

Разкривайки деребеите в ДПС, Делян Пеевски направи нещо много повече от рестарт на най-старата партия у нас. Той разкри недъзите на партийната система на прехода. Обърна клеясалата „парадигма” от политическата върхушка към хората. А с акцията си срещу президента, касиерите и задкулисната власт, показа, че кухите авторитети, скрити зад власт и дебели стени в триъгълника на властта, нямат място в новото начало. Искат или не останалите, то е факт. И първото му измерение ще бъдат изборите на 27 октомври.

 

 

 

 

  • Делян Пеевски изрина калта и в ДПС, и в политическата система, срути кухите авторитети
  • Доган предаде ДПС, Корнелия Нинова – БСП. Преходът свърши

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com