Край! Най-големият изборен спец каза как ще стане правителството

Край! Най-големият изборен спец каза как ще стане правителството | StandartNews.com

Кампанията беше доста скромна, което на мен ми хареса, защото иначе е досадна и шумна. В цялата нова история на България най-малко хора са гласували на европейските избори през 2007 г., може би защото и цял ден валя пороен дъжд. Ако сега, не дай си Боже, на 27 октомври гласуват по-малко, ще бъде голям антирекорд.

Това заяви математикът и бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов пред bTV.

Да не говорим за проценти, а за абсолютни бройки. Ако паднем под 2 милиона, ще бъде много лошо. Бих се радвал, ако запазим 2 и 200. Но да се замислим и за друго, което е съществено и определящо - колко пъти ги изкарваме хората да гласуват?!, заяви проф. Константинов.

"Ние не използваме възможността на един парламент да излъчи няколко правителства. Един единствен път в новата ни история, излъчва два кабинета - на Филип Димитров и на Любен Беров. Това показва, че нашите политици са бездарни. Трябва да имаш малко политически талант, за да управляваш една държава, категоричен е проф. Константинов. И добави още:

"В момента евроамериканското мнозинство в нашия парламент е към 135 депутата, но защо не иска да подкрепи настоящото правителство, не се знае. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - за тях говорим. И ДПС-то е едно, нека да уточним. Говоря само по отношение на документите.

Когато мине националната конференция на ДПС, съгласно техния устав, ще видим кой какъв е.

На въпрос дали е възможно две партии да направят мнозинство, проф. Константинов отвърна така: Малко не им стигат, два мандата! И проясни, че най-фрагментиран парламент сме имали през 2014-та година - осем партии.

80 000 гласа ще е прага за влизане в новия парламент, такава прогноза прави проф. Константинов. И добавя: "Това, само по себе си, нищо не означава. Трябва подкрепа от трета партия. Трябва ни евроамериканско мнозинство - просто не може да бъде друго при събитията, които се случват в Украйна, включително и в Далечния Изток.

Трябва да говорим с факти и с числа. Да, в България има купен вот! Очаквам да е около 100 000, което е малко повече от една парламентарна група. Но той се разпределя, не е само от една партия, нека сме наясно с това. По-малките партии имат по-малко пари и по-малко купуват. Много внимавам да не говоря с конкретни имена, но казвам - кой купува повече? Който има повече пари, който е по-голям!

На последните избори две трети от хората гласуваха с хартия, когато имаха избор, заяви проф. Константинов. И добави, че "в България се произвеждат 8 вида избори. На изборите за общински съветници има най-много недействителни гласове, на всички останали са в нормата".

И едно важно уточнение - хората, които натискат "Не подкрепям никого", не правят абсолютно нищо. Отиването за гъби е абсолютно еквивалентно на това! Не хабете един час, за да пуснете такъв избор, това е абсолютна глупост! Не се отразява никъде, завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай