Ковачка: Да се приеме стратегията за киберсигурност

Ковачка: Да се приеме стратегията за киберсигурност | StandartNews.com

Необходима е проактивна политика за киберсигурност, а не реактивна такава.  Това заяви лидерът на БДЦ д-р Красимира Ковачка, след края на Консултативния съвет по национална сигурност при президента на тема „Национална политика за осигуряване на киберсигурност".

"Възможно най-бързо трябва да се приеме националната стратегия за киберсигурност "Кибер устойчива България 2020". Тя трябва да бъде реалистична и изпълнима" – уточни Ковачка. Според нея, не е необходимо да изчакваме приемането на Директивата на Европейския парламент и Съвета на Европа относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза.

"Бихме могли да предприемем и изпреварващи действия по препоръки на ЕС". Като съществена препоръка тя посочи определянето на национален компетентен орган по сигурността на мрежовите и информационни технологии. "Този орган може да разделя отговорности между отделни ведомства, но трябва да има единно ръководство. Опитът на Националният център за действия при инциденти в Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" трябва да се използва като модел за други ведомства за постигане на функционално покритие на тази дейност за цялата страна" – каза още Ковачка.

Като приоритет за реализацията на стратегията за киберсигурност д-р Ковачка отбеляза осигуряването на нужното финансиране, както и подготовка на кадри, които да обезпечат кадрово реализацията и изпълнението на целите на стратегията. Министерският съвет следва да контролира съответните планове за действие на различните ведомства за последователно изпълнение" – завърши Ковачка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай