Костадинов: Имаше саботаж за Министерството на инвестиционното проектиране

Костадинов: Имаше саботаж за Министерството на инвестиционното проектиране | StandartNews.com

София. Имаше вътрешен саботаж в рамките на предишното Министерство на регионалното развитие и създаването. Саботаж, който в известна степен затрудни процеса на формиране на Министерство на инвестиционното проектиране. Това разкри председателят на комисията по инвестиционна политика към НС Емил Костадинов пред БНР.

"Не зная от какво са продиктувани такива действия – понякога от ревност, понякога от незнание. Това е факт. /.../Вие си давате сметка, че днес правителството внася своя отчет за първите 100 дни от работата си и във всяка една нормална среда и страна би изглеждало несъстоятелно предяването на претенцията за вот на недоверие. Самият факт, че последните няколко дни опозицията искаше вот на недоверие по цялостната политика по търсенето на възможности той да бъде формулиран за някои от секторните политики, в крайна сметка аз не знам какво ще депозират днес, защото срещу себе си имам една млада политическа формация, която действа твърде непредвидимо, понякога пък твърде предвидимо. Така че това, което еказано вчера вечерта, не е задължително да се случи и тази сутрин.", поясни Костадинов.

По думите му изграждането на капацитет в министерството е на финалната фаза. "Имайте предвид, че в първите дни при изграждането на този капацитет имаше един проблем – беше внушено, че това правителство има кратък живот и много стойностни специалисти и експерти си задаваха този въпрос и отаказваха да се ангажират с работа в това правителство и това министерство. Днес обстановката вече не е такава, така че този капацитет е изграден. По-важното е, че министър Данов успя да осъществи един диалог, какъвто не е имало, с браншовете", заяви той.

Костадинов заяви, че не познава назначения заместник-министър на новото министерство: Ако действително неговата квалификация е такава, каквато прочетох в социалните мрежи, това и за мен е до известна степен притеснително. Това показва, че г-н заместник-министърът е твърде проблематично и съмнително да притежава необходимата експертиза за тази позиция, т.е. тук са надделяли в много голяма степен някакви политически съображения.
Той каза още, че в напреднала фаза е подготовката на неотложни промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. Промените ще бъдат внесени в НС още следващата седмица.

Не беше грешка разделянето на две на Министерство на регионалното развитие и създаването на Министерството на инвестиционното проектиране. Бих ви препоръчал консултиране със съсловието, което е удовлетворено от това решение. За съжаление колегите от съсловието не са твърде активни в представянето на вижданията си. Иначе, ако посетите заседанията на комисията или експертните срещи, които провеждаме, ще се убедите, че ръководителите на специализираните браншови структури в сектора приветстват това решение, категоричен бе Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай