Костадин Костадинов: Гласувайте масово, за да сложим край на купения вот

„Възраждане" ще предложи правителство, което да върне достойнството на България

Костадин Костадинов: Гласувайте масово, за да сложим край на купения вот | StandartNews.com

Истината за инфлацията е в магазина, не в официалната статистика

„Възраждане" ще предложи правителство, което да върне достойнството на България

НАТО е заплаха за националната ни сигурност

Фалшифицират данни за инфлацията, за да вкарат България в еврозоната

Само "Възраждане" може да гарантира мир и благоденствие за България, казва лидерът д-р Костадин Костадинов

 

- Г-н Костадинов, кампанията за изборите на 27 октомври приключи. Кои бяха най-важните послания на "Възраждане"?

- Най-важното послание, което отправяхме по време на цялата кампания, и което продължава да е актуално, е призивът хората да излязат и да гласуват. Защото в противен случай купеният и корпоративен вот ще определят съдбата на България. Когато един човек продаде гласа си и подкрепи корумпирани политици, които после гласуват за продажни министри, в крайна сметка ще имаме продажен министър-председател. Тази порочна верига трябва да бъде прекъсната. Единственият начин е масово гласуване на 27 октомври за "Възраждане" с бюлетина номер 12.

- Вие направихте безпрецедентна акция в осем града с мотото "Дайте шанс на мира". Какви резултати постигнахте? Чуха ли ви хората?

- Хората определено ни чуха. Нашата кампания беше насочена именно към тях, не към управляващите, защото на практика в България нямаме реални управляващи, а по-скоро управлявани. Страната ни е отдавна обект, а не субект на международното право. На тези избори, на 27 октомври, изборът е в ръцете на хората. Казахме им ясно - ако изберат партиите на войната, които са всички без "Възраждане", не трябва да се изненадват от резултата, а именно - България ще бъде въвлечена във война под една или друга форма. Но ако искат мир и благоденствие, изборът е един - "Възраждане".

- В тревожно време на военни конфликти, когато България не разполага с армия и въоръжение, които да гарантират националната сигурност, не е ли опасно да искате излизане от НАТО и премахване на натовските бази, особено след 20-годишното ни членство в Алианса?

- Първо, трябва да изясним, че в България няма натовски бази, а има четири американски бази. Те не са натовски, те са американски. Второ, именно заради членството на България в НАТО ние сега сме без армия и фактически разоръжени. Изискванията за нашето членство бяха да нарежем въоръжението си и да намалим армията трикратно. Когато аз служих в армията през 2011 г., тя беше 45 000 души. Днес, 22 години по-късно, тя е под 15 000 и продължава да намалява. НАТО е заплаха за националната ни сигурност, и колкото по-бързо се измъкнем от този алианс, толкова по-добре. Само тогава ще можем да възстановим отбранителната си индустрия и капацитет. И да не забравяме, че няма случай досега, в който НАТО да е защитил своя членка. Дори когато Турция нападна Кипър, Гърция, която е съюзник на Кипър и натовска държава, не защити острова.

- Програмата на "Възраждане" за връщане на задължителната военна служба за шест или девет месеца ли е решението за националната ни сигурност?

- Това е едно от решенията. Колкото и голяма да е армията, тя трябва да разполага с подходящо въоръжение. А това въоръжение може да бъде доставено само от качествени и евтини доставчици, които да ни позволят бързо възстановяване на отбранителния ни потенциал.

- Социолозите вече говорят за второто място на "Възраждане" на изборите, което прави партията Ви потенциален мандатоносител. С кои партии ще разговаряте за съставяне на правителство?

- Многократно сме заявявали, че можем да разговаряме с всички партии, с изключение на ДПС. ДПС представлява най-голямата заплаха за националната сигурност на България. Разговорите обаче не означават, че ще правим компромиси. Няма да отстъпим от нашите искания и виждания. Ако има несъгласие, ние винаги предлагаме референдум като универсална формула за разрешаване на политическите противоречия. Лошото е, че останалите партии в България се страхуват от референдуми, защото знаят, че нашата гледна точка ще надделее.

- Каква е работещата формула за "Възраждане" - равноотдалечен от всички партии премиер, както предлага ПП-ДБ, или политически кабинет с участие на партийни лидери, които да носят отговорност, както иска ГЕРБ?

- Формулата за равноотдалечен премиер е на ПП-ДБ, за да могат да оправдаят пред своите избиратели влизането в правителство с ГЕРБ и ДПС. Що се отнася до ГЕРБ, те естествено искат политическа отговорност, тъй като често печелят избори, но остават извън управлението. По-вероятно е да се сформира политически кабинет с партийни фигури, защото в противен случай просто няма да има правителство.

- "Възраждане" има редица партньори в Европа. В същото време Бойко Борисов заяви, че в Европа никой няма да позволи да се работи с "Възраждане". Какъв е вашият отговор?

- Европа и Европейският съюз са две различни неща. Ние имаме партньори както в ЕС, така и извън него - една трета от държавите в Европа не са членки на ЕС. Ако Борисов твърди, че Европа няма да ни позволи нещо, това показва васалното му мислене. България не трябва да бъде васална държава, а да взема решенията си сама. Нашият господар е българският народ, не чужди интереси.

- В разгара на кампанията стана ясен огромен проблем с бюджета. Финансовият министър Людмила Петкова алармира за дупка от 18 милиарда лева. Как тя може да бъде запълнена? Какви са предложенията на "Възраждане"?

- Единствената възможност за запълване на тази дупка е съкращения в администрацията и преструктуриране на бюджетните разходи. Ние говорим за това още от 2021 г., но тези идеи не се приемат. За да можем да ги осъществим, трябва да започнем да управляваме.

- ГЕРБ обявиха, че са против вдигането на данъците и против вземането на нов заем, но смятат, че постъпления в хазната могат да се получат от отдаване на концесии на големи инфраструктурни обекти. Одобрявате ли това?

- Категорично не одобряваме това. Вместо да увеличаваме данъците върху умиращи предприятия, трябва да създадем условия за повече производства и бизнес. Трябва да мислим за намаляване на данъците, а не за тяхното увеличаване.

- Работодателите изтъкват, че за да се "върже" бюджетът, трябва да се ограничи ръстът на минималната заплата и пенсиите. Каква е позицията на "Възраждане"?

- Категорично подкрепяме увеличението на минималната заплата. Позицията на асоциацията на работодателите е изключително антибългарска. Те са достатъчно богати и увеличаването на заплатите на техните служители няма да ги направи бедни. Просто ще ограничи техните печалби. Когато увеличим заплатите на хората, те ще имат повече средства за харчене, което ще увеличи приходите в хазната. Най-големите приходи за държавата идват от ДДС, така че по-високото потребление води до по-големи данъчни постъпления. Като държавници, трябва да се грижим за интереса на няколко милиона българи, а не за шепа олигарси. Увеличението на минималната заплата и пенсиите е задължително, за да се намали неравенството в България, което в момента е на опасно високи нива.

- "Възраждане" изрази съмнения относно верността на данните за инфлацията, предоставени от НСИ. Те отговориха, че инфлацията се изчислява по официално приети европейски регламенти. Къде е истината според Вас?

- Истината е в магазина. Ако влезете и погледнете цените на стоките, ще видите, че животът поскъпва значително. НСИ твърди, че има дефлация и понижение на цените, но това е чиста фалшификация на данни. Това се прави с единствената цел - да бъде намалена административно инфлацията, за да отговаряме на критериите за влизане в еврозоната. Всъщност целта е да се манипулират статистиките, за да се ускори присъединяването на България към еврозоната, но ние от "Възраждане" няма да позволим това да се случи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай