Коронавирусът върна Радев от Естония

Изненадващо прекратиха посещението на президента

Коронавирусът върна Радев от Естония | StandartNews.com

Коронавирусът върна Румен Радев от Естония. В усложнената епидемична обстановка президентът прекъсна изненадващо държавното си посещение. Той трябваше да проведе срещи с президента и премиера на балтийската страна.

Днес сутринта Радев и съпругата му Десислава трябваше да пристигнат в сградата на администрацията на естонския президент, където се очакваше да бъдат посрещнати от президента Керсти Калюлайд и нейния съпруг.

Към 11 часа обаче стана ясно, че срещата е отменена поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. Затова двамата лидери са се договорили в телефонен разговор, проведен тази сутрин.

От президентската институция заявиха, че на състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и самата инициатива.

По-късно днес Радев трябваше да се срещне с председателя на парламента на Естония и с премиера на страната. След това беше планирано и посещение в Центъра за върхови постижения в киберотбраната на НАТО. За късния следобед имаше планувано и участие на държавния глава в конференция.

Все още не е ясно дали някой от българската делегация или от естонска страна е дал положителна проба за коронавирус.

Вчера, 19 октомври, Естония наложи нови мерки за влизащите граждани на страни от ЕС - на жителите на 32 държави, включително и от България, Естония ще налага двуседмична самоизолация.

Пикът тази седмица е настъпил на 14 октомври, когато страната е отчела 39 новозаразени. Според последните данни вчера новите случай са паднали до 7.

Заболелите от коронавирус от началото на пандемията в Естония са 4127 при население от 1,329 000. Починалите са 68 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай