Корейски фирми инвестират в енергетиката и инфраструктурата ни

Корейски фирми инвестират в енергетиката и инфраструктурата ни  | StandartNews.com

Корейски компании са проявили интерес към участие в общи проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с корейският си колега г-жа Парк Гън-хе по време на посещението си в азиатската страна. През тази година се навършват 25 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете държави.

Държавният глава покани потенциалните чужди инвеститори, подчертавайки че страната ни е с модерна инфраструктура, добри специалисти и най-ниските данъци в ЕС, като в същото време предлага достъп до 500 милионния европейски пазар. Освен това България е в топ десет на страните в света най-добри за аутсорсинг на бизнес и е единствената на тези челни позиции от Европа, обясни Плевенлиев.

Двете държави могат да си сътрудничат в областта на земеделието, като има интерес от Корея към този сектор и производството на храни, допълни президентът. Освен това можем да си сътрудничим и в областта на туризма, затова и съветвам ресорното министерство да обмисли как да привлече корейски туристи, каза още държавният глава. Има двустранен интерес за сътрудничество и областта на технологиите, автомобилостроенето, в областта на информационните технологии, както и това Корея да разработва газови находища в Черно море, стана ясно от думите на Плевнелиев.

Корейският Президент Парк Гън-хе от своя страна допълни, че двете държави могат да си сътрудничат и заради факта, че България има много добър опит във фундаменталните изследвания, докато Корея е сред първенците в света по въвеждане на приложната наука. Предстои и икономически двустранен форум на високо равнище в Корея през октомври, допълни държавният глава на страната – домакин. Целта ще е насърчаване развитието на търговията и повишаване на инвестициите. В столицата на азиатската страна Сеул се подписаха меморандуми за сътрудничество в областта на отбраната, науката и технологиите, образованието и науката. Корейският президент заяви, че двете страни са заявили, че ще си сътрудничат и за един по-мирен свят. Двамата държавни глави се обявиха за ядрено разоръжаване на Северна Кория, съвместни усилия за по-голяма сигурност. Изцяло подкрепяме усилията на Южна Корея насочени към обединяване и дългосрочна политика за сигурност на Корейския полуостров, заяви Плевнелиев.

Президентът вечеря в българския ресторант „Зелен" в Сеул през първата вечер от посещението си в Южна Корея. Заведението е изключително популярно в азиатската страна и без резервация в него не може да се намерят места. Обичайните гости в ресторанта с родна кухня и вина са министри, държавни глави и хора с добро обществено положение. Един от двамата братя собственици, пък е истинска телевизионна звезда в Южна Корея и води собствено кулинарно шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай