Корея иска наши вина

Корея иска наши вина  | StandartNews.com

Корея се интересува изключително много от вноса на български вина. Тук те са много добре познати и ценени, но липсват на масовия пазар. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след срещите си в столицата на азиатската държава Сеул.

Държавата, в която президентът гостува, иска да произвежда и кисело мляко, което също е популярно в региона. Държавната компания „Ел Би Булгарвложения в икум" трябва да проучи възможностите, защото този пазар е огромен, допълни президентът. По време на визитата на държавния глава в Корея се подписа споразумение между двете военни министерства – на домакините и на България.

Местната компания „Киа" има интерес да произвежда у нас бронирани коли. Трябва да се възползваме от тази възможност, заяви Плевнелиев. Президентът у нас е покани големи корейски компании като технологичните гиганти Самсунг, Ел Джи и автопроизводителя Хюндай да инвестират у нас – в производство и логистика.

Според държавния глава са възможни вложения във високотехнологична инфраструктура като реверсивни връзки и изграждането на сложни пътни и жп. тунели. Плевнелиев е поканили и корейски компании да участват в разработването на газовите находища Терес и Силистра в шелфа на Черно море. До края на годината предстоят още три бизнес делегации към Корея, една от които ще е свързана с индустриалните зони. Спред президента има голяма ниша за ваканции на корейци у нас. Той даде за пример Хърватска, в която ръстът на такива гости се е увеличил 7 пъти. Ще посъветвам министъра на туризма да проучи тези възможности, обясни Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай