Контра от ГЕРБ. Нова оферта към "Промяната"

Премиерът трябва да е равно приближен, обяви Росен Желязков

Контра от ГЕРБ. Нова оферта към "Промяната" | StandartNews.com

Контра на ПП-ДБ за равноотдалечения премиер удари ГЕРБ. Роден Желязков излезе с алтернативно предложение - равноприближен министър-председател.

„Не може главата на кабинета да е равноотдалечена от всички, напротив - трябва да е равно приближен. Не знам дали е възможно в България да намерим личност, която да се ползва с доверието на всички. Не мисля, че подобен политически вундеркинд съществува. Впоследствие той ще е равноотдалечен към някой. Един такъв човек ще бъде неконтролируем и безотговорен. Освен това практическо не го виждам да предложи състав на МС. Това е по-скоро предложение към всички останали извън ГЕРБ за експертен кабинет“, коментира Желязков.

При поне 80 депутати Борисов ще е премиер, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият шеф на парламента. 

Желязков разгледа различните варианти след изборите и при кой от тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов би бил кандидатът за министър-председател.

Хората искат да чуят от партиите увереност, че ще има правителство, каза в началото на разговора Желязков.

Политиците трябва да внимаваме в думите и жестовете. Да провиш компромиси е трудно, но трябвада знаеш защо ги правиш, посочи той.

Борисов е най-успешният премиер на България, три пъти премиер с ясни индикатори за постигнати успехи, каза Желязков. И подчерта, че симпатизантите на ГЕРБ припознават Борисов като естествен лидер.

Поне една трета на мандатите, 80 депутати - така Желязков очерта представянето на ГЕРБ, при което Борисов би бил кандидат за премиер.

Ако има възможност за коалиционна формула, в началото не се обсъждат имена, защото имената може да преобърнат каруцата, не скри той.

"Емоцията е лош съветник, затова в предизборната нощ не се говори с кой може и с кой не. Когато има сходство на идеи и принципи, се водят разговори. Най-стабилна ще е коалиция между първите две политически сили. Ние сме наясно, че достойнството на партията си има ясен носител. Борисов никога не се е вживявал като Кралят слънце. Той два пъти е подавал оставка", припомни кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС.

„Борисов няма слабост, защото ГЕРБ печели изборите дори след сглобката, където съвместно носехме отговорност. Така че чия слабост е е игра на думи. Нашето предложение е да направим коалиционна формула с много ясни индикатори на изпълнение на договореностите с ДБ и подкрепа от друга формация, ако не ни стигне мнозинство. Това е нашият естествен партньор“, изтъкна Росен Желязков.

„Ако ПП-ДБ не искат да участват в коалиция с ГЕРБ, ще предложим правителство на малцинството и ще очакваме да ни подкрепят по различни политики“, заяви още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай