Константин Пенчев не би приел да е правосъден министър

Омбудсманът настоява за промяна в конституцията в частта й за касирането на избори

Константин Пенчев не би приел да е правосъден министър | StandartNews.com

София. Конституцията трябва да бъде променена в частта си за сезиране на Конституционния съд след избори, смята националният омбудсман Константин Пенчев. Той каза още, че никой не го е канил да става правосъден министър. Но дори това да се случи, той би отказал поста, за да довърши мандата си като обществен защитник.

„С този парламент едва ли ще се случи съдебна реформа", каза още Пенчев и допълни, че според него това ще бъде най-трудния пост. В същото време по думите му системата има нужда от прочистване, защото се е замърсявала от 20 години.

Според него в основния закон има огромна празнина, защото не дава право на партии – кандидати сами да сезират, а трябва да го правят през посредник. В същото време това не е работа нито на главния прокурор, нито на върховните съдилища, да препредават сигнали. „Не е тяхна работа да се намесват в изборите, защото те са деполитизирани", коментира омбудсманът.

По думите на Пенчев първото заседание на Народното събрание е насрочено именно за понеделник, за да може ГЕРБ да сезира Конституционния съд, както обяви че ще направи. Срокът за това изтича във вторник, а партията е с вързани ръце, докато избраните депутати не са се заклели.

„Хората не ги интересува какво е правителството, интересува ни да има такова, то да има парламентарна подкрепа, да се внесе бюджета и да се правят реформи", каза още омбудсманът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай