Комисия ще нищи съкратеното съдебно производство

Това бе решено на извънреден председателски съвет на Народното събрание

Комисия ще нищи съкратеното съдебно производство | StandartNews.com

Политическите спорове за това дали да отпадне института за съкратеното съдебно следствие предизвикаха днес прекъсване на пленарното заседание и свикване на извънреден председателски съвет по настояване на БСП.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за график по прокарването на законодателните промени, внесени поотделно от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ съкратеното съдебно следствие да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

След председателския съвет стана ясно, че във вторник ще има извънредна правна комисия, която да разисква законопроектите както за отпадането на съкратеното съдебно следствие, така и поправките в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, които предвиждат запазване на института на съкратеното съдебното следствие, но при запазване правото на съда да преценява тежестта на наказанието.

Имаме консенсус по това, че въпросът за съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и задълбочено и не би следвало да се прибързва, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов след извънредния председателски съвет.

Според него не трябва да се действа за изкуствено създадено напрежение само и само на определена дата да има изменение на закона заради едно единствено престъпление. Той посочи, че за това наказателната политика е стигнала дотук, защото за всяко престъпление, се прави съответно изменение.

"Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи. Те са част от един процес, защото едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица. Затова ние смятаме, че би било просто, би било елементарно, еднократно да кажем няма съкратено съдебно следствие само за убийствата. Затова ние сме предложили каталог от престъпления, дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи съобразно тежестта въобще да допусне съкратено съдебно следствие", допълни още Кирилов.

По думите му БСП казват да няма такова съкратено съдебно следствие само за убийства. "Ние сме казали за най-тежките престъпления, които са най-тежки спрямо личността да имаме възможност за преценка на съда, в кои случаи ще допусне последицата намаление на наказанието", допълни още Кирилов. Според него за убийството не е добре във всички случаи да отпадне съкратеното съдебно следствие.

"Има деяния, в които самият деец иска да признае, иска да установи фактите, които е извършил. Защо трябва да му се пречи на това. Нека го направи, но съдът може да каже, въпреки това, въпреки че е разкрил фактите, които са съществени за доказване на това убийство, няма да редуцира наказанието, а ще наложи най-тежкото - доживотен затвор без замяна. Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае въобще този институт", допълни още Кирилов.

Законопроектите в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс се допълват обективно, логически и фактически, каза още Данаил Кирилов.

"Това, което зависи от мен е да събера правни становища и на доктрината и на следствието, т.е. и на практиката. Открил съм проверка тематична на Инспектората на ВСС. Смятам, че сега знаем много повече по отношение не ефектите и последиците, свързани със съкратеното производство, отколкото в началото на този дебат. За това е добре този опит и тези знания действително да послужат да се стигне до едно разумно ефективно и дългосрочно правно решение", каза Кирилов.

На въпрос дали на председателския съвет е успял да убеди колегите си от БСП, че неговите и техните текстове не си противоречат, а се допълват, той отговори: "Мисля, че колегите дълбоко в себе си нямат никакво съмнение по този въпрос", допълни още Кирилов.

По думите му тук въпросът не е на инат някои да си настоява на неговия вариант. "Смятам, че ние не сме въобще в тази позиция. Нашата цел беше да повдигнем въпроса и да дадем достатъчно разумни и обосновани варианти, за да се намери едно добро решение", изтъкна още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай