Коалиция "Газпром" и лакът в корема

Драмите със синьо гориво покриха бруталното отношение на Петков към журналист

Коалиция "Газпром" и лакът в корема | StandartNews.com
  • На една кибритена клечка от котела тръгна вотът за парламент
  • Драмите със синьо гориво покриха бруталното отношение на Петков към журналист, проверката на Лена и листопада в ГЕРБ

 

- Защо поскъпнаха храните?

- За да не ни прави впечатление цената на газа!

Ако не беше тъжната реалност, вицът сигурно щеше да ни се види смешен. За първи път изборите не са размяна на удари под кръста и пиперливи фрази „Мутри, вън” и „Долу мафията”. А отчаяна надежда за смислени действия в очакване на страшната зима, която идва на гребена на лавината от инфлация, глад и студ.  

На една кибритена клечка от газовия котел тръгна вотът за парламент. Без предпазен клапан, без защитни облекла. Но с лакти в корема. И с ясното съзнание, че печели този, който излъже по-добре и осигури бутилките синьо гориво, пък било то и на гърба на камили от Близкия изток, както гласи друг виц, родил се в неволята.

Затова и в битката за парламент вече няма реформи и програми, а трасета, интерконектори, танкери, Ревитуса и „Газпром”. Дори Мая Манолова смени тактиката и вместо акции срещу корупцията вдигна бунт срещу сметките на „Топлофикация”.

Посредници за половин милион

Руски ли е газът и колко струват посредниците е основната разделителна линия между партиите. Усетили изборния полъх в своя полза ГЕРБ запалиха фитила и обявиха, че „Продължаваме промяната” са ни осигурили синьо гориво пак от „Газпром”, но чрез посредници, които надули цената с 28%. През юли цената, на която купуваме синьо гориво, е трябвало да бъде 86 евро. Вместо това обаче страната ни е купувала газ от румънската „Винтерхаус“ за 110 евро. Компанията е 100% собственост на „Газпром” Швейцария, обяви Делян Добрев. Лъжа, скочи иначе уличеният в хронично послъгване Кирил Петков. И с възмущението „Писна ми от тези лъжци”, заведе дело срещу Борисов за рекордните 500 000 лв.

Червената линия „Газпром”

Статукво – промяна, бе разделителната линия на миналите три парламента. Днес тя вече е „Газпром”. „Продължаваме промяната” и Демократична България искат коалиция, основана на вечна раздяла с Русия, БСП и „Възраждане” разчитат на русофилския вот. Макар и по различни причини, двете партии настояват за възобновяване на преговорите с руската компания. С нея България така или иначе има договор, по който трябва да плаща, независимо дали ползва или не синьото гориво. В противен случай арбитражът в Париж ни очаква, а там, както добре знаем, обикновено губим.

„Газпром”  влезе в изборите. Това е основната разделителна линия в момента. От едната й страна ДБ прави протестни шествия #ГAZwithme, от другата БСП бие тъпана: Ние казвахме ли ви преди месеци, че само „Газпром” ще ни спаси. Дори опитите на служебния кабинет да осигури газов микс от различни източници, включително турски компании, остана назад в изборния котел с обвинението „връщат ни в орбитата на Кремъл”. В отчаяната битка за изборни проценти накрая и ПП свали гарда, казвайки, че ако цените са ниски, може и с „Газпром” да преговаряме.

Митичните танкери

Има или не танкери с втечнен газ от САЩ, седем ли са и наистина ли са американски, остава най-голямата загадка на изборите. ГЕРБ твърди, че те са като Призрачния кораб, който никой никога не е виждал, но всички шушукат, че съществува. И обикаля някъде между Гърция и Турция. ПП упорства, че платформите са били осигурени, но служебното правителство ги отказало. Цената им обаче остава държавна тайна. Тя изглежда е доста апетитна, защото събуди търговското въображение на Мартин Димитров от Демократична България. И той съвсем сериозно предложи България да ги препродаде с огромна печалба.

Интерконекторът – да живеят бащите

Интерконекторът с Гърция пък остава най-желания коз на изборите. Това е съоръжението с най-много бащи. ГЕРБ го брои за управленската си гордост. ПП заяви, че 12 години старите нищо не са свършили, затова те го довършили. БСП бордо обяснява, че ако не е бил нейният контрол, нищо никога нямало да стане. А служебният кабинет с въздишка обобщава, че трябва да извади акт 15 и акт 16, за да може към ноември все пак да видим и азерски газ.  

Експлозии вместо разум

Политическите газови експлозии, които от сутрин до вечер тресат държавата, засенчиха разумните предложения. ДПС единствено препоръча да се мисли национално и отговорно. В краткосрочен план България трябва да си осигури газ на достъпни цени от всички възможни източници, каза лидерът Мустафа Карадайъ. И подчерта, че в дългосрочен план решението е диверсификация и енергийна независимост. В името на това той проведе среща с турския президент Реджуп Тайип Ердоган, в резултат на която турски компании започват преговори с България за доставки на газ.

ИТН пък единствена постави на масата трудния въпрос с икономиите. Германия вече изхвърли тенджерите под налягане, пералните и миялните, Лондон обеща по 6 евро на киловат час за домакинствата, които пестят. А у нас никой не поставя въпроса как хората ще се откажат от 15% отопление и топла вода през зимата, заяви бившият зам.-министър на енергтиката Пламен Данаилов.

Газът като смокиново листо

И докато всички партии търсят газови находища в отношенията си, встрани от сондите клокочат истинските гейзери. Два от тях вече избухнаха. ПП се раздели с най-милото си – Лена Бориславова, ГЕРБ – с най-красивото си – Дани Каназирева. В кулоарите на ПП остана отговорът на въпроса парапетът, пръстенът от Миро или танкерите с газ отказаха Лена от парламента. Или започнатата от служебното правителство проверка на пиари и съветници на Петков за допълнителни пари по граждански договори. Списъкът от 63 лица започва с Бориславова и завършва с външнополитическия съветник на експремиера Весела Чернева. Изненадите тепърва предстоят.

Дали в другия лагер Каназирева ще се бори за пети път за кмет на Пловдив ще видим догодина. Факт е обаче, че Бойко Борисов започна здраво обновление на партията и листите й. Листопадът повлече дори отличничката, задала 200 питания към министрите на Петков, Николина Ангелкова.

Лакът в корема за неудобен въпрос

Но в последните два дни газовите драми идват да покрият най-големия скандал в държавата – премиерският лакът в корема за неудобен въпрос. Отнесе го журналист, дръзнал да пита къде са доказателствата за американските танкери с газ и какво търси премиерът около парапета. Ако аз бях бъркал под полата и ръгал журналист, случаят щеше да стигне до Брюксел, възмути се Слави Трифонов и попита медиите: „Щяхте да имате такава мила, щадяща, компромисна и почти нежна реакция спрямо мен, каквато, незнайно защо, имате към Кирил Петков?”. Бруталното отношение на експремиера към репортер е поредният случай на изчегъртване на свободата на словото. Запис от скандално заседание на Демократична България разкри преди време как градската десница поръчва сваляне на записа от сбирката с репликата „Кой видял – видял”. Блъскайки журналиста, Петков се обръща към медиите с репликата: „Можем ли да го запишем отново”.

Не, на тези избори не можем нищо да запишем отново, за да изглежда удобно и красиво някому, за да обслужва нечий интерес. На тези избори дойде време за оценка – кой какво може, а не какво иска. Защото сметките на КНСБ показват, че режийните вече рязко надхвърлят заплатите, бизнесът  изнемогва и затваря производство,  250 000 души може да останат на улицата, а най-големият лукс в през зимата ще е душът и топлата спалня. Не случайно газовият предизборен сезон роди още един виц: „Платих си сметката за газ. Нямам търпение да си разглобя радиаторите - сигурно ще потече синьо „Johnie“. Зимното опиянение обаче лесно може да се обърне срещу тези, които сега щедро наливат предизборни питиета.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай