Кметовете ревизират кабинета за „Развитието на регионите"

Кметовете ревизират кабинета за „Развитието на регионите" | StandartNews.com

Хасково. Националното сдружение на общините ще ревизира кабинета Орешарски за разпределението на парите по правителствената програма„ Растеж и развитието на регионите". Решението е взето на среща на УС на НСОРБ на 19 февруари в София, съобщи кметът на Димитровград и член на Управителния съвет Иво Димов.

 

Управителният орган на сдружението е разписало декларация, в която иска от финансовия министър списъка на всички подаден проекти, както и критериите за точкуването им и крайното оценяване.
Сдружението търси от Чобанов и обосновка за отхвърлените проекти.

 

В декларацията, чийто окончателен текст ще стане ясен в петък, общините настояват и за спешна среща с министър -председателя Пламен Орешарски, както и с финансовия министър Петър Чобанов. Кметовете настояват тя да е не по-късно от дата на следващото заседание на Министерски съвет, което ще е на 26 февруари. След нея кметовете ще обсъдят дали ще поискат преразглеждане на списъка с одобрените проекти, преразпределение на парите по общини или ще настояват за осигуряване на допълнителен финансов ресурс от държавата за районите, които нямат одобрена нито една разработка.

 

Освен това УС на НСОРБ ще излезе в декларацията и с категоричното изявление, че няма нищо общо с разпределението на парите по общини, въпреки, че председателят на сдружението пазарджишкия кмет Тодор Попов е участвал в обсъждането.

 

Заради скандала около разпределението на парите, вече имало настроение от някои кметове за напускане на Националното сдружение.
Други пък от кметовете се канят да подадат пред ВАС колективен иск за обжалване на акта на МС, тъй като в него имало административни пропуски.

 

На практика реакцията на кметовете спрямо правителственото решение е своеобразна първа стъпка към децентрализацията, за която толкова много се говори в последните години, коментира Иво Димов. Според него вече е време да се чуе и гласът на кметовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай