Китай иска да открие културен център в София на 4000 кв. км

Китай иска да открие културен център в София на 4000 кв. км | StandartNews.com

София. Министърът на културата Вежди Рашидов прие извънредния и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Н. Пр. г-н Уей Дзинхуа, съобщиха от Министерството на културата.

В хода на разговора двамата направиха преглед на активното развитие на двустранните отношения между страните ни в областта на културата през последните години. Посланик Уей Дзинхуа пожела на министър Рашидов успешен нов мандат и същевременно изрази надежда, че в близките години културният обмен между КНР и България ще бъде още по-интензивен.
Министър Вежди Рашидов благодари за отправените пожелания и изказа своето задоволство от възможността страната ни да представи своето изобразително изкуство в различни китайски градове, като специално акцентира и на доброто сътрудничество между Националната художествена академия в София и Националната художествена академия в Хуанджоу, от което се очаква да бъде истински генератор на нови идеи за обмен на интересни изложби и творци.

Извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република в Р. България Н. Пр. г-н Уей Дзинхуа посочи, че възможността страните ни да задълбочат още повече сътрудничеството си в сферата на културата ще стане още по-реална, когато Китай и България открият на реципрочна основа и културни институти в столиците си. Дипломатът приветства подписания на 13 януари 2014 г. в Пекин Меморандум за разбирателство между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Китайската народна република относно взаимното създаване на културни центрове и отбеляза, че се надява по-скоро да бъде подписана и Спогодбата между правителството на Китайската народна република и правителството на Република България за взаимното откриване на културни центрове, като това по негови думи може да стане и по време на предстоящото посещение на министър Рашидов в Китай още в първата половина на 2015 г.

Желанието ни е бъдещият културен център на Китай в София да е с площ от 4 000 кв. м, ще търсим и подходяща локация за него, посочи още посланик Уей Дзинхуа. „Китай в момента има 20 културни центъра в света, а предстои да открием такива нови центрове и в Унгария, Румъния и Сърбия. Предвиждаме до 2020 г. броят на функциониращите културни центрове на Китай в чужбина да е общо 50", допълни Н. Пр. г-н Уей Дзинхуа.

„Китай е велика държава, с богата, древна култура и традиции, но и съвременното изкуство в страната ви е на много високо ниво, с всяка година и интересът към Дните на китайската култура у нас се засилва, което не може да не ни радва. Разбира се, с предстоящото откриване на културни центрове на реципрочна основа в София и в Пекин нашето сътрудничество в духовната сфера ще стане още по-активно, ще придобие вече и съвсем нови форми и измерения, тогава ще може да организираме и много повече съвместни арт изяви", посочи министър Рашидов.

По време на срещата министър Вежди Рашидов изтъкна също, че на основата на изградените през годините традиционно добри и приятелски отношения с Китай, България е заявила желанието си да бъде домакин на следващата среща на министрите на културата на Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа /ЦИЕ / през есента на 2015 г. в София.
Със своята древна история и богато културно-историческо наследство България би могла да даде съществен принос за развитието на културното сътрудничество между Китай и региона на ЦИЕ, каза още Вежди Рашидов и подчерта, че страната ни е изразила и потвърдила готовността си да бъде домакин на Втория форум за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа тази есен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай