Петък,

Кирилов си посипа главата с пепел

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

„Ако ГЕРБ бере негативи, аз поемам вината за това”. Признанието напарви в ефира на Нова тв правосъдният министър Данаил Кирилов. Повод е текстът на БСП за спекулата в закона за извънредното положение, върху който президентът Румен Радев наложи вето. Един текст на БСП приехме и стана хаос на пазара, коментира и премиерът Бойко Борисов. Днес парламентът трябва да премахне на извънредно положение предложението на БСП.

„В рамките на пленарния дебат, на третото предложение на БСП за спекулата аз се намесих и помолих ръководството на парламентарната група да обсъди възможността да поиска прегласуване на текста. Поради това, че аз мислех, че приехме в разумна степен второто предложение на БСП, което касаеше член 225 от НК. В дебата те рязко се разграничиха и казаха - "Не, това не е нашият текст. Това е текст на ГЕРБ и е приет от Правна комисия", обясни Кирилов.

"Всяко едно такова решение може да има дефекти. Аз се наслушах на експресни икономически анализи, които бих оспорил. Категорично няма да бъдат текстовете на БСП. Одобриха се, за да преодолеем обвинението, че ГЕРБ, управляващите съхраняваме спекулата и не предприемаме адекватни мерки за това. Не можем да твърдим правилно ли е или не, след като не е приложено и изпитано. Не е правилно да се нормират и слагат тавани на цени. Действително това е друг вид икономика. Ако в това положение съхраним пазарната икономика, това би било страхотно. Това беше най-работещото предложение на БСП", каза още Кирилов. В неделя на извънреден брифинг в МС премиерът Бойко Борисов заяви, че шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова му се обадила и му казала, че социалистите са заплашили с напускане на залата, ако предложението им не бъде прието.

"Законът за извънредното положение е полезен. Преди седмица коментирахме има ли нужда от него. Действително важните неща в този закон са сроковете по отношение на гражданите. Плюс много детайлна уредба на техните трудови и осигурителни права. Това усилие има правно значение и е в ползва и защита и на правата, и на здравето на гражданите",  заключи правосъдният министър.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички