Кирилов очаква вето на Радев за извънредния закон

Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, каза министърът

Кирилов очаква вето на Радев за извънредния закон | StandartNews.com

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви пред Нова телевизия, че очаквам президентът Румен Радев да наложи вето на мерките в Закона за извънредното положение.

"Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, но съм сигурен, че опитват да формулират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателния орган да потвърди волята си“, каза министърът. Той е на мнение, че целта на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза.

Кирилов беше запитан за скандала за съмнения за манипулиране в системата за случайно разпределение на дела. "Към момента имаме доклад, който прави заключения на база проведени тестове. На тази база установява рискове в множество от критериите, които подлежат на оценки. Те са посочени в доклада подробно и всеки един е обоснован", заяви той.

„Докладът казва, че най-големият риск е липса на валидация на квалифициран електронен подпис, след това е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд, неоторизирана редакция на съдии от чужд съд“, коментира министърът.

Преведено на по-прост език това ще рече, че „например от Софийския съд може да редактираме имената на съдиите в Хасковския съд, не само да редактираме имената им, а може да ги пуснем в отпуска или да са в отпуск, но да кажем, че те присъстват“, обясни Кирилов.

На въпроса дали измамата може да се хване, Кирилов отговори: „Това очевидно са преценили членовете на Висшия съдебен съвет, за да сигнализират органите по разследване, за да може те да направят проверката дали тези факти и обстоятелства са се случили назад във времето. Аз мога да свидетелствам пред вас за моя опит да говоря с информатиците във ВСС на 3 юли 2019 г. Те ми казаха ние никога не проверяваме логовете и записите в централния сървър. И възниква въпросът защо е този централен сървър и защо е правен този архив, когато не го проверяваме.

„Може да влезе всеки с КЕП. Остава временна следа, но след това този, който е влизал може после дори да редактира собственото си присъствие и да изтрие следите, което е далеч от намерението на елементарната сигурност на тази система“, поясни правосъдният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай