Кирилов без кандидат за гл. прокурор, под условие

Би направил това само ако има кандидат с широка гражданска подкрепа или ако президентът възрази срещу Иван Гешев и посочи кандидат

Кирилов без кандидат за гл. прокурор, под условие | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов за пореден път обяви, че няма да издигне свой кандидат за главен прокурор. Той обаче би направил това само ако има кандидат с широка гражданска подкрепа или ако президентът възрази срещу Иван Гешев и посочи кандидат, заяви той в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Цялата прокурорска колегия издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор вчера.

В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор, добави той. Кандидатурата на Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа. Към този момент няма да издигам кандидат за главен прокурор, подчерта Данаил Кирилов.

"Дори един кандидат може да не бъде подкрепен, може да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорска колегия. Не очаквам това да се случи, не бих искал да участвам в поляризация или подстрекаване към подобна", добави още Кирилов.

Той добави, че може и да внесе своя кандидатура, но само ако президентът и граждани възразят срещу Гешев. Правосъдният министър обясни, че има още две заседания, в които може да се номинират кандидати. Но освен възражения, трябва да се посочи кандидатура, обясни Кирилов.

По повод ветото на президента върху ратификацията на договорите за F-16 той не се съмнява, че сделката за американските изтребители ще се ратифицира.

Утре се свиква извънредно заседание на Комисията по отбрана, а в петък се очаква точката със самолетите да влезе като първа в дневния ред на депутатите.

Не очаквам да има промяна при гласуването в НС, но се налага пределна организация на парламентарните групи, които подкрепяме ратификацията на този закон и завършване на договора, обясни Кирилов.

"Трябва да имаме пределна преддоговорна и договорна добросъвестност и действително в рамките на ангажимента, който сме поели в тези преговори, да завършим тази процедура и да бъде сключена сделката окончателно", заяви още правосъдният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай