Кирил Добрев: Ако Радев искаше партия, щеше да я направи отдавна

Защо се караме с партии, подкрепящи Радев, попита политикът от БСП

Кирил Добрев: Ако Радев искаше партия, щеше да я направи отдавна | StandartNews.com

Имаме кандидат за президент още от април 2021 г.  Но след като Радев обяви, че се кандидатира, се реши от ръководството на БСП да не се бъркат президентските и парламентарните избори. Сега 90% от членовете на партията подкрепят двойката Радев и Йотова. 

Тогава ръководството изпадна в истерия, класирахме се трети на парламентарните избори и в отчетния доклад имаше цял абзац, в който се отчита като грешка, че не сме ги подкрепили веднага.

Отпреди 2 дни имаме решение заедно с кандидатите за депутати, да се номинира и кандидат за президент. Това обаче отдавна е направено", каза Кирил Добрев пред БТВ. Той е категоричен, че няма кой друг да получи повече номинации. 

По думите му, БСП губи, защото се занимава с неща, които не са на дневен ред. 

Добрев разкри, че през 2016 г. най-много номинации е имала Мая Манолова. Сега обаче Националният съвет е номинирал Румен Радев.

Той коментира и кой би бил кандидатът за президент на ГЕРБ, като уточни, че говори като анализатор.

При ГЕРБ няма битка за президентския пост, а за това кой ще събере повече гласове. Румен Радев е символ на промяната в България. На ГЕРБ им трябва кандидат, който да обере много лица. Кандидатът им ще бъде известно лице или някой от техните кметове, е мнението на Добрев. 

На въпрос каква е връзката на Асен Василев и Кирил Петков с БСП, Добрев отговори - никаква. По думите му, двамата са напипали ниша след големите скандали между протестните партии. По отношение на скандала с "Екогласност" Добрев коментира: Не знам как от толкова много партньори на БСП са избрали точно "Екогласност". Сигурно са получили нишан. Десни хора да търсят лява партия - нещо не ми се връзва. Сигурно от другата страна е имало също инициатива. Като приключи всичко става въпрос само за постове и субсидии. Сигурно е бил поставен точно този въпрос по случая с "Екогласност", коментира той.

И каза, че няма представа кой стои зад техния проект. Ако е Прокопиев, защо търсят подкрепа от лява партия, попита Добрев. 

Ако Румен Радев искаше да има партия, той щеше да я направи преди няколко месеца. Тя щеше да е спечелила изборите и да е направила правителство. Румен Радев е на гребена на вълната, посочи още Добрев. 

Точно на днешния ден Добрев загуби вътрешните избори от Корнелия Нинова. "За тази година изтече много вода, Нинова стана абсолютен лидер, тя е нещо като африкански президент - народът му или бяга, или със страхопочитание гледа насочения автомат. За тази година загубихме 600 000 гласа, хората не вярват тя да си тръгне. Ние имаме шансове да станем втори или четвърти. Преди всички избори се караме с потенциалните си партньори - ето, сега с Киро и Асен, преди с ИТН, които казаха, че подкрепят Радев", коментира още Кирил Добрев.

 Но според него, ако те подкрепят Радев, БСП трябва да търсим контакт с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай