Хърватия зове да получим най-много ваксини

Oколо шест или седем страни трябва да бъдат компенсирани, включително Хърватия, каза Пленкович

Хърватия зове да получим най-много ваксини | StandartNews.com

Хърватският премиер Андрей Пленкович насотя България да получи най-много ваксини. Той напарви това на пресконференция  по повод недостига на ваксини в някои страни от ЕС и решението от срещата на върха на ЕС в четвъртък за разпределяне на допълнителни 10 милиона ваксинни дози на компанията Pfizer/BioNTech, съобщава агенция Хина.

Европейският съюз е поръчал 120 милиона дози от британско-шведската компания AstraZeneca, а е получил само 30 милиона. Заради това в Хърватия има недостиг на ваксини, каза Андрей Пленкович.

Постоянните представители в ЕС са натоварени със задачата да договорят разпределението на 10 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech възможно най-скоро в дух на солидарност, каза хърватският премиер във връзка с резултатите от срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък.

Пленкович коментира, че около 405 милиона души живеят в държави, в които няма проблем с ваксините, а около 40 милиона - в страни, които не са получили поръчаните количества. Затова тези 10 милиона дози трябва да разрешат проблема в страните, които не са получили ваксини, каза хърватският премиер. По думите му целта на разпределението на 10-те милиона ваксинни дози на Pfizer/BioNTech е да компенсира страните, които са поръчали предимно AstraZeneca и по-малко от другите производители.

Oколо шест или седем страни трябва да бъдат компенсирани, включително Хърватия, което ще помогне за равномерно покритие на ЕС с ваксини, посочи хърватският премиер и уточни, че Хърватия е получила само 17 процента от дозите, поръчани от компанията AstraZeneca.

"Както и да е, този проблем ще бъде решен. Pfizer ще попълни недостига, създаден от AstraZeneca", каза Пленкович и допълни, че България трябва да получи най-много дози.

С ваксините на Pfizer/BioNTech като компенсация, Хърватия се надява да ваксинира 50 процента от своето население до 30 юни, посочва агенция Хина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай