Христо Иванов с призив към Митева за Гешев

Отсега постави условия за преговори след изборите

Христо Иванов с призив към Митева за Гешев | StandartNews.com

"Призовавам г-жа Митева да свика исканото от нас заседание утре или най-късно във вторник сутринта". Това написа в профила си във Facebook Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България“.

"Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива", пише Иванов. И добавя, че "това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото Народно събрание".

В петък през нощта, по време на продължилото до 2 ч. след полунощ заседание на парламента, Христо Иванов публично помоли ИТН за един подпис за свикване на извънредното заседание. „Демократична България” успели да съберат 47, но по правилник са нужни 48. ИТН осигуриха много повече подписи.Но Ива Митева обясни днес, че няма как да свика автоматично заседанието, защото има процедурни срокове. Точката е първа за сряда, ако президентът не разпусне дотогава парламента.  

"Целта е да гарантираме, че второто гласуване на измененията относно бюрото няма да бъде осуетено от указа за разпускане на Народното събрание. Междувременно, президентът вече даде знак, че ще бърза“, отбеляза лидерът на ДБ.

"Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение“, написа още съпредседателят на ДБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай