Христо Иванов изплю камъчето. Ще става ли главен прокурор?

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" с общи позиции срещу Гешев

Христо Иванов изплю камъчето. Ще става ли главен прокурор? | StandartNews.com

Христо Иванов проговори по въпроса ще се кандидатира ли за главен прокурор. Пред журналисти в парламента съпредседателят на "Демократична България" увери, че няма да е кандидат за поста.

Иванов направи изявлението си след консултации на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", посветени на общата им подкрепа за кабинета на "Има такъв народ".

Двете партии настояват за гаранции, че ДПС и ГЕРБ няма да имат никакво влияние в управлението.

"Да, наистина това са партии, излъчени с българския вот. Тук не говорим за Студена война или Берлинска стена. Но има решения, за които трябва да сме сигурни, че те няма да могат да влияят. Например ГЕРБ и ДПС не трябва да оказват влияние върху избор на нов главен прокурор. Сега въпросът не е дали Гешев ще си тръгне, а кога и кой ще е негов наследник", обясни Христо Иванов и подчерта, че няма да е кандидат за поста.

"Нека това да бъде червена лампичка, че ние няма да даваме подкрепа на всяка цена. Хората поискаха правителство на промяната, а не такова, което ще остане в миналото и ще възпроизвежда статуквото", заяви и Мая Манолова.

Двете формации са постигнали общи позиции относно съдебната и конституционната реформа, смяната на главния прокурор и антикорупционните закони, както и за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай