Христо Иванов финтира и Нинова. Избори идват

Разговорите трябвало да се състоят преди връчването на третия мандат, каза съпредседателят на ДБ

Христо Иванов финтира и Нинова. Избори идват | StandartNews.com

Христо Иванов финтира и Корнелия Нинова. "Демократична България" отказа да се яви на срещата с БСП за съставяне на правителство с третия мандат, получен в петък от социалистите. Христо Иванов се мотивира с това, че разговорите трябвало да се състоят преди връчването на третия мандат, а не след това. Припомняме, че до последния момент Иванов настояваше третата възможност за кабинет да отиде в неговите ръце.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова за отказа на ДБ: Не искат редовен кабинет и по-високи пенсии

Днес съпредседателят на „Демократична България” обяви, че е станало ясно, че третият мандат няма да се реализира.

"Тази среща просто няма предмет, защото при изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен - това беше ясно, и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в един предизборен пиар за г-жа Нинова", каза в интервю пред БНР  съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той посочи, че моментът, в който е имало шанс да се излъчи правителство, трябвало да започнат разговори - преди президентът да връчи мандата и да се изработи формула за управление, която да бъде предложена на държавния глава.

"Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина г-жа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за противоконституционна, отказа разговор и всъщност тогава отпадна шансът с третия мандат да се случи нещо. След което той се превърна в, така да се каже, предизборен сценичен реквизит", е мнението на Христо Иванов.

Той посочи, че в 46-ото Народно събрание трябва да се даде време да бъде приета актуализацията на държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай