Христо Алексиев - професионалистът, харесван от всички

На новия министър на транспорта са се доверявали политици от враждуващи партии

Христо Алексиев - професионалистът, харесван от всички | StandartNews.com

България има професионалисти с неоспорима експертиза и бъдещият министър на транспорта Христо Алексиев явно е един от тях.

В края на седмицата - на 19 септември, роденият в пловдивският квартал "Кючук Париж" специалист ще навърши 41 години. За него е известно, че баща му е кореняк пловдивчанин, а майка му е родом от близкото село Брестник, пише "Марица". 

 Христо Алексиев завършва ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност "Политология, а след това и магистратура по „Международни икономически отношения“ в УНСС  през 2008-а. От 2002 до 2005 г. ръководи проекти, свързани с местното самоуправление, и координира информационния център ЕВРОДЕСК. Между 2005 и 2007 г. е експерт в кабинета на министъра на транспорта. В периода 2007-2010 г. работи последователно като заместник генерален директор и съветник на Управителния съвет на ДП НКЖИ. 

Алексиев явно е харесван от всички, а на експертизата му се доверяват несъвместими и враждуващи един с друг политически проекти. В системата на железниците го вкарва червеният министър на транспорта в правителството на Тройната коалиция Петър Мутафчиев. По-късно обаче работата на Алексиев е оценена високо от ресорния министър на ГЕРБ Ивайло Московски.   

От 27 януари до 4 май 2017 г. самият Алексиев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото служебно правителство на Румен Радев. През юли тази година пък лидерът на ИТН Слави Трифонов го предложи като кандидат за поста в своя проектокабинет, който не се състоя.

До момента Алексиев заема висш мениджърски пост в Национална компания "Железопътна инфраструктура". Женен е и има две деца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай