Хиновски: Кабинетът спешно да се задейства за газа

По думите му скокът на цената на газа се очертава около 100 процента повече от началото на годината

Хиновски: Кабинетът спешно да се задейства за газа | StandartNews.com

"Има такъв народ" е изпратил до правителството писмо с недоволство към европейската енергийна политика. "Не може 8 месеца Европа да вижда как се огъва индустрията под натиска на кризата и да няма никакви компенсаторни схеми", коментира в "Още от деня" Иван Хиновски, енергиен експерт, депутат от ИТН в миналия парламент.

По думите му скокът на цената на газа се очертава около 100 процента повече от началото на годината, след поисканото ново увеличение от 13% от страна на "Булгаргаз".

"Една от основните причини е грешната формула на новия ни договор с "Газпром". Тази формула е рискова, защото тя е свързана с осцилиращи цени. 80% от цената в договора се формира на базата на спот пазарите в Западна Европа, които са волатилни - те се повишават и понижават", допълни Иван Хиновски.

Според него този тип договори е изгоден за страни с големи газови хранилища, които нагнетяват при евтин газ - при спадане на цената си пълнят хранилищата и по този начин регулират цената, търсенето и потреблението през годината.

"Трябва да се върнем към стария тип договор на тръбен газ в дългосрочните договори - те са успокояващи пазара и биха могли да ни донесат спокойствие на цените на газа, но не на електроенергията", добави Иван Хиновски.

По думите му такъв договор е изгоден както за руската страна, така и за нас, защото дава една дългосрочна прогноза за цена, която може да се променя, но не толкова динамично както сега.

Иван Хиновски подчерта, че това, което се случва у нас, се случва и в Европа.

Енергийният експерт посочи, че високата цена на газа в Европа е основната причина, че 80% от потреблението на газ в Европа се доставя в момента от хранилища. И попита защо Европа не създаде един буфер, както има валутен резерв. Това е и тяхното предложение към Европейската комисия. Предлагат и временно суспендиране на европейския механизъм за цените на емисиите.

"Това е един абсурд - цените на емисиите растат при този кризисен пазар. Това е липса на управленска визия на ЕК в този кризисен момент", каза още Иван Хиновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай