Хасан Азис: ДПС ще покаже силата си на изборите

Движението готово за всяка дата на вота, каза зам.-председателят му

Хасан Азис: ДПС ще покаже силата си на изборите | StandartNews.com

ДПС ще покаже силата си на парламентарните избори. Това заяви в интервю за бТВ зам.-председателят на ДПС д-р инж. Хасан Азис. Той съобщи, че Движението е получило покана от президента Румен Радев за консултации днес и тази среща ще се състои.

„Ние винаги сме казвали, че ДПС е готова за избори вчера. Готови сме за всяка дата. Тук е въпросът обаче за представителността на изборите, които ще бъдат проведени от една страна. От друга страна е избирателната активност и как институциите ще гарантират тази избирателна активност и безопасното провеждане на изборите”, коментира д-р Азис. В отговор на въпроса с кои партии Движението би си партнирало след вота, д-р Азис бе категоричен, че ДПС не влиза в безпринципни коалиции, включващи националисти.

Общините трябва да бъдат гарантирани със здравен протокол, категоричен бе кметът на Кърджали, който е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в България. Ние се нуждаем от здравен протокол в 12 500-те секции, през които ще минат между 2 и 3 милиона избиратели. Трябва да имаме здравен протокол за минималните санитарно-хигиенни изисквания за самия процес. Ако няма такъв здравен протокол ние не можем да гарантираме здравето на хората, каза д-р Азис.

Сдружението предлага почасово гласуване и коридори за рисковите групи, за да се гарантира безопасността. „Отговорностите трябва да бъдат разписани. Нуждаем се от разписани процедури. Няма по матросовски да докладвам, че общините са готови за избори. Не се съмнявам в експертизата и готовността на моите колеги, но ние трябва да имаме споделена отговорност и гарантиране на безопасността. Това е най-важното. Безопасността води до повишаване на избирателната активност, което пък води до повишаване представителността на избраните институции. Това е логиката”, каза д-р Хасан Азис.

„Поздравлението на турския президент Ердоган към Националната конференция на ДПС е нормално от гледна точка на последователната политика, която ДПС води. Това означава, че политиката на ДПС защитава националните интереси и ние стоим стабилно на политическата сцена - това се оценява от външните и вътрешни политически наблюдатели и играчи”, каза още д-р Хасан Азис. По думите му с поздравлението си Ердоган дава два важни знака. „За първи път всички политически лидери в Турция взеха отношение на националната конференция на ДПС. На второ място е неговата позиция като президент. Като президент той трябва да спомене името на някой от държавните мъже в България. Това е знак за добрите отношения между България и Турция”, коментира Хасан Азис.   

По повод поредната престрелка между президента Радев и премиера БСП, зам.-председателят на ДПС заяви: „Имаше изявление от държавния глава и отговор от премиера. За ДПС такава тема няма.”.

За д-р Азис важен обаче е въпросът за отговорното институционално говорене. Когато представител на институцията твърди нещо, то трябва да се докаже. Премиерът даде отговор, каза зам.-председателят на ДПС.

ДПС не коментира коментари. Ние даваме оценка. Дали сме оценка и на държавния глава, и на правителството, категоричен бе д.р Хасан Азис.

По повод поредния опит да се създаде „алтернатива” на ДПС, този път от Мехмед Дикме, Хасан Азис риторично зададе въпроса защо това винаги става преди избори. И коментира: „Това все пак е оценка за важността на ДПС на тези избори.”.

Що се отнася до проблема с язовирите и наводненията в момента, д-р Азис припомни правителствената програма, която трябваше да реши собствеността на язовирите. Държавата трябваше да направи така, че да се отделят достатъчно средства и да се предоставят на общините, каза зам.-председателят на Националното сдружение на общините в България. Държавата не можа да се организира за реконструкция на язовирите. Въпросът е за финансирането и за собствеността на язовирите, категоричен бе д-р Азис.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай